Belföld

Tüntetés az erdélyi magyar egyetemért

Fiatalok gyertyás körmenettel tüntettek Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetem főépülete előtt, a Bolyai Egyetem újraindításáért, a Sapientia állami támogatását, valamint a romániai magyar iskolásokat sújtó kisebbségellenes állapotok megszüntetéséért.

A Magyar Ifjúsági Tanács (EMI), a Bolyai Kezdeményező Bizottság, az Erdélyi Magyar Ifjak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács oktatási szakbizottsága, valamint a Kolozsvári Magyar Diákszövetség, négy erdélyi városban, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Nagyváradon és Kolozsváron szervezett tüntetésláncot.

Magyar egyetemet a mi adóinkból – ilyen és ehhez hasonló jelszavakat lehetett olvasni a székelyföldi tüntetéseken. Csíkszeredában jelképesen a Sapientia egyetem előtt gyülekeztek a tüntetők mintegy erősítve a követelést, vállalja a román állam is az erdélyi magyar tudományegyetem finanszírozását.

Hantz Péter, a Bolyai kezdeményező bizottság alelnöke a Magyar Rádió beszámolója szerint elmondta, hogy a kolozsvári tüntetésen körülbelül ezer ember vett részt. A tüntetők azonnali döntést követeltek. A legsürgősebb követelésük pedig az volt, hogy a pár nap múlva sorra kerülő román-magyar közös kormányülésen döntés szülessen a Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar természettudományi, humántudományi, illetőleg gazdaság-és társadalomtudományi karainak létrehozásáról.

Minden diáknak, tehát mind a magyar szakokat látogató diákoknak, mind pedig a természettudományi, társadalomtudományi és gazdaságtudományi szakokat látogató diákoknak szüksége van a Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar karaira – tette hozzá Hantz Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik