Belföld

Kereshetünk is az oltónyaggal?

Ha sikerül itthon időben kidolgozni a madárinfluenza elleni oltóanyagot, akkor Magyarország akár kereshet is a gyártással - közölte a miniszterelnök a közszolgálati rádióban sugárzott interjújában.

Ha Magyarország a világon elsőként gyártókapacitással rendelkezik, és a gyógyszergyárak legyártották azt, amire az országnak szüksége van, annál többet fog tudni azon keresni, hogy az elsők között rendelkezik oltóanyaggal – mondta arra a felvetésre, nem kerül-e majd túlságosan sokba a megelőzés és a lakosság beoltása a költségvetésnek.

A miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben bejelentette, hogy a magyar kormány valamennyi magyar állampolgárnak fel fogja ajánlani az ingyenes oltást.

A kormányfő közölte, az oltóanyag kipróbálására elvégzett állatkísérletek már pozitívan zárultak, és az embereken végzett kísérletek is a napokban befejeződnek. Ha ezzel végzünk, akkor egyszerre indul el a gyártás és a törzskönyvezés – mondta.

Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy már tavaly december óta tud a kockázatról, akkor kapott ugyanis jelentést az Egészségügyi Világszervezettől, s ekkor kértek a magyar szervek vírust, hogy időben megkezdődhessen az oltóanyag gyártása. Már akkor úgy ítéltük meg, hogy ez olyan veszély, amivel “nem szabad játszani” – mondta a miniszterelnök arra a felvetésre, nincs-e felesleges pánikkeltés a madárinfluenzával kapcsolatban, s nem foglalkozik-e túlságosan sokat a kormány a veszéllyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik