Belföld

A költségvetés elutasítására szólít fel a PDSZ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a 2006-ra tervezett költségvetés a közoktatás minőségének romlását idézheti elő, és veszélybe sodorhatja a rendszer fenntarthatóságát – hangsúlyozta hétfőn Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

Kerpen arra kéri az érdekvédelmi, a szakmai, a szülői szervezeteket és a fenntartókat, hogy ne fogadják el az oktatási költségvetést, és mindent tegyenek meg azért, hogy a közoktatást valóban támogató pénzügyi terv készüljön.

A PDSZ elnöke elmondta: a közoktatás támogatására vonatkozó tervezet szerint csökken az intézménytípusonkénti normatíva és a pedagógus-továbbképzés támogatása, ami a közoktatás minőségének romlását idézheti elő. Veszélyeztetheti az érettségi lebonyolítását, hogy a jövő évi büdzsében nem szerepel a kétszintű érettségire való felkészítés támogatása.

Hiányzik a költségvetésből az intézményen kívüli szabadidős tevékenységek támogatása is, ami pedig növelné az esélyegyenlőséget. Ha ez a tervezet így marad, akkor az oktatási intézményhálózat mind személyi állomány tekintetében, mind szakmailag ellehetetlenülhet – tette hozzá.

A PDSZ szerint a béremelés 2006. szeptember 1-től bruttó 4,5 százalék lesz, ám addig senki nem kap semmit. A bérek vásárlóértéke 2003 januárjától mostanáig 11,4 százalékkal romlott. A 2002-es béremelés után kialakult bérek vásárlóértékének szinten tartásához 10 százalékot meghaladó éves béremelésre lenne szükség 2006-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik