Belföld

Ingyenes oltást ígér Gyurcsány

Ha a hazai oltóanyag hatékonynak bizonyul, akkor a kormány mindenkinek ingyenes madárinfluenza elleni oltást kínál – mondta napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferrnc kormányfő. Gyógyszerkészlete már van az országnak járvány esetére.

Február óta már elegendő gyógyszert rendelt Magyarország arra az esetre, ha a madárinfluenza-járvány elérné hazánkat, és megjelenne az állatról emberre terjedő mutáció is – mondta hétfőn napirend előtti felszólalásában a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: gyógyszerről van szó, amely a már megbetegedett embereken segít.

A kormányfő közölte azt is, hogy áprilisban hazánk vírusmintát kapott az Egészségügyi Világszervezettől, amelynek nyomán megkezdődött a vírus terjedését megakadályozó oltóanyag fejlesztése is. Az állatkísérletek sikeresen lezárultak, az emberkísérletek eredménye is hamarosan ismert lesz. Amennyiben ez utóbbiak eredményesen zárulnak, megkezdődik az oltóanyag törzskönyvezése és gyártása. „Ha van oltóanyag, mindenkinek ingyenes oltást kínál a kormány” – közölte a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc beszédében emlékeztetett: eddig csak olyanok betegedtek meg madárinfluenzában a Távol-Keleten, akik intenzív kapcsolatban álltak a megbetegedett állatokkal – például gondozóik voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik