Belföld

A védegyletesek pártja is az ötszázalékra hajt

Szombaton hivatalosan is megalakult az Élő Lánc Magyarországért nevű párt. A tömörülést a Védegylet egykori alapítója, Lányi András szervezte, és valószínűleg több egykori fideszes és MDF-es is csatlakozik majd.

Az Élő Lánc Magyarországért elnevezésű „ökopárt” alapítóinak köre részben egybeesik a Védegylet alapítóival, a szervezők azonban hangsúlyozták: a civil szervezetre továbbra is szükség van, nem az alakul párttá. Annál is inkább, mert a zöld tömörülés több tagja határozottan a pártalapítás ellen volt, sőt, maga Sólyom László is úgy nyilatkozott pár napja a Magyar Hírlapnak, hogy nem helyesli az ötletet.

A választások közeledtével nem meglepő, hogy egyre többen próbálnak betörni a politikai porondra. A Dolgozók Magyarországi Pártja után az Élő Lánc Magyarországért jelentette ki, hogy megméreti magát, legutóbb pedig a MIÉP és a Jobbik fogott össze, hogy meghódítsák az ötszázalékos küszöböt.

Eddig nem volt túl sok sikeres kísérlet, legutóbb a Centrum Párt – bár nem sokon múlt – de mégsem tudott betörni a parlamenti színtérre. Ez eddig egyedül a MIÉP-nek sikerült, Pozsgay Imre 1992-ben alapított Nemzeti Demokrata Szövetségének, Palotás János Köztársaság Pártjának, vagy Kupa Mihály már említett Centrum Pártjának nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik