Belföld

Rácz: több pénz az egészségügynek

Jövőre 40 százalékkal több pénzt kap az egészségügy, mint 2002-ben – közölte Rácz Jenő egészségügyi miniszter. Az ellenzék szerint nem a négy évvel korábbi, hanem az idei adatokkal kellene összevetni a 2006-os előirányzatot.

Az egészségügy a 2006-os évi költségvetés alapvető prioritása. Az Egészségbiztosítási Alap jövőre 1535,9 milliárd, a minisztérium 10,56 milliárd forinttal gazdálkodhat. Az önkormányzati címzett támogatásokra 146,5 milliárd forintot terveztek. A szakminiszter szerint az adótörvények módosítása nyomán a korábban egyre táguló hiány az E. Alap vonatkozásában jelentősen, 350 milliárdról 30 milliárd forintra csökken jövőre.


Rácz a 2006-os egészségügyi prioritások közül kiemelte a sürgősségi ellátást; jövőre tovább folytatják a már megkezdett programokat, ebben 120 mentő gépkocsi beszerzése, 18 mentőállomás létesítése és három felújítása, illetve négy új mentőhelikopter beszerzése szerepel többek között. Szintén prioritásnak nevezte a Nemzeti Rákellenes Programot és az aneszteziológiai és intenzív terápiás eszközpark fejlesztését, mintegy 8,4 milliárd forint értékben. Elmondta azt is, hogy a különböző tárcáknál népegészségügyi programra mintegy 35 milliárd jut majd 2006-ban.
A kormány Száz lépés programjának egészségügyre vonatkozó lépéseire fedezetet biztosít a jövő évi költségvetési tervezet – mondta Rácz.


Gógl Árpád, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint 2002 óta az első és a második kormány “hihetetlen ígéretdömpinggel” állt elő, több mint hatszáz ígérettel, illetve 21 lépéssel, de a jövő évi költségvetésben reálértékben egy százalékos növekmény sincs. Rácz azután beszél új helikopterekről, mentőállomásokról, hogy a mentőszolgálatnál zároltak 600 millió forintot, és ott van az egészségügy nyakán a bíróság által megítélt, de ki nem fizetett több tízmilliárdos túlóradíj is – mondta.
Az ellenzéki politikus úgy véli a 2002-es gyógyszerkassza szerinte nem jelent bázist, 2005-höz kell hasonlítani a 2006-os előirányzatokat, így csökkenés mutatkozik.


Csáky András, az MDF képviselője szerint az egészségügyi miniszter ködösít, amikor az egészségügyre jövőre fordítandó összegeket a négy évvel korábbi, és nem az idei évre vonatkozó adatokkal hasonlítja össze.


Jövőre az idei évi költségvetéshez képest az alapellátásban az egy százalékot sem éri el a forrásnövekedés, a fogászati ellátás esetében közel öt százalékos lesz a csökkenés, a gondozóintézetek több mint 12 százalékkal kapnak kevesebbet, a járóbeteg-, a képalkotó és a fekvőbeteg-ellátások összesen közel 50 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, ami megközelíti a 10 százalékos csökkenést – mondta az MTI-nek az MDF-es politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik