Belföld

Rohamosan csökken a Romániából érkezők száma

Kedden a határőrség szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy folyamatosan csökken a Romániából Magyarországra érkezők száma azóta, hogy a szomszédos országban új kiutazási feltételeket léptettek életbe. Közben a szigorítások feloldásáról egyeztetett a két ország belügyminisztere.

A Belügyminisztérium szóvivője ugyanakkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Lamperth Mónika belügyminiszter kedden telefonon egyeztetett Vasile Blaga román belügyminiszterrel. A magyar belügyminiszter elmondta, Magyarország indokolatlannak tartja a román állampolgárok külföldre utazási feltételeinek megszigorítását, amely 2005. október 1-jén lépett hatályba, és komoly nehézséget teremtett a hazánkba beutazni szándékozó román állampolgároknak.

Vasile Blaga szerint a különleges intézkedéseket az indokolta, hogy Románia európai uniós csatlakozása előtt lépéseket kívánt tenni, mert a schengeni térségből visszafordított illegális migránsok száma érezhetően nőtt.

A magyar belügyminiszter tájékoztatta román kollégáját, hogy Magyarországnak nem áll szándékában semmilyen szigorítást alkalmazni a két ország viszonylatában a határátlépés terén. Hangsúlyozta azt is, hogy a román fél által alkalmazott szigorítást nem írja elő az Európai Unió sem, ráadásul a román szigorító intézkedés nem tesz különbséget a schengeni térség, illetve az azon kívüli országokba történő beutazás között. Azt javasolta román kollégájának, hogy a szigorítás csak a schengeni térség országaiba utazó román állampolgárokra vonatkozzon. A magyar fél érveit Vasile Blaga elfogadta – hangsúlyozta a szóvivő közleménye.

A román belügyminiszter ígéretet tett arra, hogy az új intézkedést néhány napon belül hatályba lépteti a román fél.

A magyar határőrség adatai szerint – az előző szombat, vasárnap és hétfőn mért belépő román forgalmával összehasonlítva – az Orosházi Határőr Igazgatóság illetékességi területén lévő határátkelőhelyek általános forgalma 56 százalékkal csökkent. A legnagyobb forgalmú határátkelőhelyek közül az Ártándi Közúti Határátkelőhelyen 65 százalékos a visszaesés, a Nagylaki Közúti Határátkelőhelyen 60 százalékkal kevesebb román állampolgárságú személy lépett hazánkba az értékelt időszakot összehasonlítva.

A román hatóságok által október 1-én életbe léptetett új utazási feltételek szerint az útlevél mellett például egészségügyi, illetve külföldre szóló személygépkocsi biztosítással, menettérti jeggyel, tartózkodás célt igazoló dokumentummal és megfelelő összegű valutával is rendelkezniük kell a külföldre tartó román állampolgároknak.

A kiutazási feltételek romániai megszigorítása ellen már hétfőn szót emelt a Külügyminisztérium. A közlemény azt kifogásolta, hogy a Magyarországra utazó román állampolgároktól, a náluk lévő pénzmennyiségtől függetlenül, valamilyen hivatalos okmány meglétét (meghívólevelet, utazási iroda igazolását) is megkövetelik.

Így azok, akik egyébként bőven fedezni tudnák például magyarországi tartózkodásuk költségeit, vagy csak egy napra látogatnának át a határ túloldalára, nem utazhatnak, hacsak jó előre be nem szereztek meghívólevelet, vagy igazolást szállásfoglalásukról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik