Belföld

303 milliárd a jövedelem nélküliek biztosítására

A költségvetés 303 milliárd forintot irányoz elő a jövedelem nélküliek, azaz a járulékot nem fizető nyugdíjasok, kiskorúak és munkanélküliek biztosítására – közölte Rácz Jenő egészségügyi miniszter az Egészségügyi Tanács ülésén.

A miniszter hozzátette: a cél az, hogy mindenki mögött legyen járulékfizetés, ami alapján meghatározható, ki milyen egészségügyi szolgáltatást vehet igénybe, ehhez pedig egyéni számlák vezetése szükséges.

A biztosítónak szolgáltásvásárlóvá kell válnia, ennek egyik feltétele, hogy a későbbiekben fel kell oldani az önkormányzatok ellátási kötelezettségét. Egyértelművé kell tenni, hogy mi a szolidaritáselven működő ellátásban az állam feladat, és ha valaki megszerezte a biztosítási jogosultságot, milyen szolgáltatás jár a befizetéshez – mondta Rácz Jenő.

A tervek szerint az “alapcsomagba” a sürgősségi ellátás, a vérellátás, az anya- és gyermekvédelem és a járványügy, a „normál” csomagban a most meglévő egészségügyi szolgáltatások kerülnének. Az “extra” szolgáltatásért – mint a hotelszintű kórházi ellátás, vagy egyes szépészeti beavatkozások – már külön fizetni kellene, vagy egy kiegészítő biztosítás lenne rá a fedezet.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik