Belföld

Évente 100 kilométernyi útfelújítás várható Budapesten

Folytatódik az útfelújítási program a fővárosban, a következő két év mindegyikében több mint 100 kilométernyi út felújítására kerül sor - jelentette be Demszky Gábor pénteki Szentmihályi úti felüljárón tartott sajtótájékoztatóján.

2006 április-május között 14 kerületben 36 utat fognak felújítani, például a Bem rakpartot, a Lánchidat, a Nánási utat, a Váci utat, a pesti alsórakpartot, a Gyáli utat, a Soroksári utat, a Budaörsi utat, a Pesti utat, az M3 bevezető szakaszát, a Nagytétényi út néhány szakaszát – mondta a főpolármester. Mindez 5 milliárd forintba kerül majd, ehhez 2 milliárd forint állami támogatásra pályáznak.

Minden önkormányzatok által útfelújításra fordított forinthoz még egy forintot ad az állam.Ez a jövő évben is folytatódik, erre garanciát kaptunk a pénzügyminisztertől és így készítettük el hároméves felújítási programunkat – jelentette ki Demszky.

Mint mondta, a Podmaniczky-program keretében “soha nem látott mértékű” útfelújítás kezdődött ebben az évben a fővárosban. Budapest mind a 23 kerületében megújul legalább egy, de több kerületben két főútvonal is, összesen mintegy 80 kilométer. Eddig 38 útszakaszt, 35 kilométert adtak át és a hátralévő 42 kilométer felújítása is befejeződik a következő másfél-két hónapban. A még zajló és a már befejezett munkák értéke meghaladja a 10 milliárd forintot.

Veres János pénzügyminiszter az útfelújítások miatt a közlekedők türelmét kérte. Szavai szerint országszerte jó fogadtatása van az útfelújítási programnak, a verseny is érezteti a hatását, és az eredetileg kalkulált értékekhez képest olcsóbban valósulnak meg a beruházások, Budapesten például a feléért. Kérdésre válaszolva elmondta: a jövő évi költségvetésben is, az ideihez hasonlóan, 5 milliárd forintot szánnak erre a programra.

A BKV Rt. adósságával kapcsolatban a pénzügyminiszter kijelentette: “elképzelés van arra, hogyan kellene ezt megoldani”, de a költségvetés jelenlegi helyzetében nem tudja megígérni, hogy azonnal rendezni tudják a BKV adósságának szanálását. “Hosszú munka van még ezzel” – jelentette ki.

Elmondta: a tömegközlekedés támogatására 15 milliárd forint van tervezve a következő évi költségvetésben, ennek kétharmada-háromnegyede Budapestet illeti az utaskilométerek alapján, ami alapvetően a BKV támogatását jelenti, de a főváros és agglomerációjának közlekedését ellátó szövetségnek is forrást kell biztosítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik