Belföld

A magyar rendőrség az EU szerint

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) egyelőre csak a sajtóból értesült az Európai Unió rasszizmussal és idegengyűlölettel foglalkozó bécsi megfigyelői irodája (EUMC) által csütörtökön közzétett jelentésről.

Az irat 25 uniós ország rendőrségi gyakorlatáról készült, és a magyar rendőrség rasszista bűncselekményekkel kapcsolatos tevékenységéről is szót ejt – közölte az ORFK sajtóosztályának vezetője.

Németh Lajos alezredes az MTI érdeklődésére elmondta: reagálni csak akkor fognak, ha megkapták a hivatalos, részletes jelentést.

Beate Winkler, az 1997-ben létesített megfigyelői iroda vezetője az 52 oldalas jelentéssel kapcsolatos csütörtöki sajtóközleményében kiemelte, hogy az európai rendőrségeknek aktívabban kell fellépniük a rasszista indíttatású bűncselekményekkel szemben, amelyek ilyen jellegű motiváltságát nem rendszeresen vizsgálják. Úgy fogalmazott, hogy felül kell vizsgálni, és változtatni kell például a jelenlegi rendőrségi jegyzőkönyvezési gyakorlaton, valamint az áldozatoknak nyújtott rendőrségi támogatáson, ha hatékonyan akarnak harcolni az ilyen jellegű bűncselekmények és erőszak ellen.

Az EUMC összehasonlító jelentésében – amelyet a nemzeti rendőrségek által kitöltött kérdőíveket figyelembe véve állítottak össze – felhívták a figyelmet arra, hogy csak kevés EU-tagországban írtak elő olyan módszereket és mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik a rendőrség hatékony eljárását a rasszista bűncselekményekkel szemben.

Magyarországgal kapcsolatban úgy vélték a jelentés szerzői, hogy vonakodás tapasztalható a romákkal szembeni bűncselekményekben a rasszista motiváció felismerésére; a figyelem a romákkal kapcsolatban inkább a magasabb bűnözési arányra és kulturális sajátosságaikra irányul, nem pedig a rasszista bűntettekre és erőszakra. A jelentésben rögzítették, hogy Magyarország is azon országok közé tartozik, ahol létezik már speciális rendőrségi kiképzés e problémakörrel összefüggésben, a rendőrség jól kiépített hálózatban működik együtt emberi jogi, kisebbségi és nem kormányzati szervekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik