Belföld

Kérdéses az elmaradt ügyeleti díj kifizetése

Az ombudsman szerint bár a bíróság jogosan, az Európai Unió normáinak megfelelően ítélt az ügyeleti túlmunkával kapcsolatos perben, az orvosi kamara által 40 milliárdosra becsült többletösszeget azonban az államnak nem kötelessége kifizetni.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei bíróság keddi ítélete szerint az ügyelet egésze munkaidőnek számít, így rendes munkabért kell utána fizetni. A pert a szolnoki Hetényi Géza Kórház tizennégy orvosa indította el, ugyanis eddig Magyarországon a tizenhat órás ügyeletből rendszerint csak 4-8 órát ismertek el munkaidőként, és csak az után fizettek. Az ügyben elsőfokon hozott döntést másodfokon megváltoztatták, és az Európai Bíróság álláspontjával összhangban döntöttek: az ügyelet egésze munkaidőnek számít.

Orvosonként 1,44 millió járna

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) az ítélet hírére nemzetközi találkozót hívott össze, hogy a döntésről más országokban is értesüljenek, ugyanis az ügyeleti elszámolás számos uniós tagországban problémát jelent. Éger István, a MOK elnöke szerint a kormánynak most döntenie kell: megvárja, hogy a folyamatban lévőkön kívül újabb tömeges perek induljanak az ügyben, vagy kifizeti az elmaradt összeget. Éger István elmondta, hogy felmérésük szerint a csatlakozástól számított 13 hónapra az egészségügyi szakdolgozók és orvosok együttes elmaradt ügyeletidíj-különbözete – az az összeg, ami a már kifizetetthez képest a jogerős bírói ítélet alapján járna – megközelítőleg 40 milliárd – fejenként 1,44 millió – forint.

Nem kell kifizetni

Arról, hogy az orvosokat megilleti-e a követelt összeg, majd elsőfokon döntenek egy új eljárás keretében. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint azonban a bíróság, az európai irányelvekre hivatkozva megállapíthatja ugyan az állam mulasztását, de ezek az irányelvek nem jelentenek direkt kötelezettséget. „Az európai rendelet, az a jogi norma, az kötelező, az irányelv iránymutatás, óhaj, elvárás” – mondta Lenkovics Barnabás pénteken. Hangsúlyozta, hogy az orvosok túlmunkájára, ügyeleti és készenléti szolgálatára vonatkozó európai irányelv a nemzeti jogalkotásnak az egészségügy területén megengedi a kivételt, mivel az egyes nemzeti egészségügyi rendszerek eltérő a fejlettségi szinten vannak a ráfordítható pénzek különbözősége miatt. Az Európai Unió ebben türelmi időt ad nekünk, akárcsak az agrárszférában vagy a természetvédelemben. Lenkovics Barnabás emlékeztetett arra is, hogy az orvosi túlmunka kérdését két évvel ezelőtt már átfogóan vizsgálta, és azt követően módosították a speciális egészségügyi ágazati szabályokat. Akkor különbséget tettek készenlét és ügyelet között, és az ügyeleten belül a tényleges munkavégzéssel járó vagy csak a jelenléten alapuló tevékenység között.

Nem a kifizetés, az orvoshiány a gond

Rácz Jenő egészségügyi miniszter szerint a problémát nem is annyira a kifizetés jelenti, hanem hogy olyan megoldást kell találni, amivel úgy növelhető az orvosok munkaidőkerete, majd ez úgy szabályozható, hogy az uniós irányelveknek megfeleljen. A munkavégzés időtartama a magyarországi jogszabályok szerint maximum heti hatvan óra, így ha az ügyeletet teljes egészében beleszámolják, kevesebbet dolgozhatnak majd az orvosok.

A MOK elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, már megvannak azok a technikák, hogy az ügyelet hogyan, s miként szervezhető meg a jövőben és nem igaz, hogy megoldhatatlan létszámhiány van az egészségügyi rendszerben. Hozzátette: a kormányzattól azt várják, hogy a vonatkozó és az Európai Unióval nem harmonizáló jogszabályokat mihamarabb módosítsák. Az alapelv az lehet, hogy miként az unióban, Magyarországon is minden 24 órára 11 óra pihenőidő jusson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik