Belföld

Századvég-elemzés Gyurcsány egy évéről

Szerda délelőtt bemutatták a Századvég Alapítvány legújabb kötetét a Gyurcsány-kormány elmúlt évéről. A jóléti rendszerváltás csődje a szerzők szerint kritikusan, de objektívan értékeli a kormányváltást követő egy esztendőt.

A Századvég Alapítvány által kiadott mű egy sorozat része: Az ígéret sodrásában és az Elzálogosított jövő folytatása. „A sorozat a mindenkori kormány egy évét tekinti át a kormányzati filozófiától a szakpolitikákig. A 750 oldalas könyv több mint harminc szerző tanulmányaiból állt össze” – mondta Gíró-Szász András a kötetet bemutató sajtótájékoztatón.


Hozzátette: idén azért nem májusban hozták ki a sorozat újabb darabját, mert a kormányváltás miatt szeptemberre lehet a kabinet egy évét értelmezni. Ez a magyarázat arra is, hogy miért pont Gyurcsány Ferenc könyvének bemutatójának napján került a boltokba. Stumpf István, az alapítvány elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: a hét közepén szerették volna a nyilvánosság elé tárni az alkotást, hogy a parlamenti ülés ne vonja el róla a figyelmet, és véletlen egybeesés csupán, hogy a miniszterelnök is ma dedikál.

A célcsoportról Gazsó Tibor, a Századvég elemzője azt mondta: elsősorban a média és a politika érdeklődik a kötet iránt, de eddigi tapasztalataik szerint a gazdasági szféra illetve a választópolgárok részéről is jó a fogadtatás.

A médiakormányzás éve

Stumpf István a könyvet bemutató beszédében jelezte, bejött az előző könyvükben felvázolt prognózisuk: a Medgyessy-kormány olyan mértékű válságba került, hogy a váltás elkerülhetetlenné vált. „Az új kormány hivatalba lépésével bebizonyosodott, hogy a jóléti rendszerváltás csődbe került. A Gyurcsány-kormány feladta a nagy reformokat, ehelyett a média számára eladható, kislépések politikájába kezdett” – mondta Stumpf István. A Századvég Alapítvány elnöke hangsúlyozta, a korábban ismeretlen Gyurcsány Ferenc komoly sikereket ért el pártja népszerűsítésében: kimozdította az MSZP-t a mélypontról, és egyfajta „szocialista messiásként” három-négy százaléknyira feltornászta a Fidesz közelébe.

Közben azonban végig hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferencnek van kormánya, nem pedig az MSZP-nek. Az új kabinet nem hozott új kormányzati magatartást, de új kormányfőit igen. “Korábban azt mondták, senki nem terjesztette úgy ki miniszterelnöki hatalmát, mint Orbán Viktor, Gyurcsány azonban a kormánymegbízottak hálózatával ezt is túlszárnyalta” – véli az alapítvány elnöke.

Még mindig elzálogosított jövő

Stumpf István hozzátette, a kormányváltással a közigazgatás komoly nyomás alá került, mert a minisztercserékkel és a leépítés folyamatos rémképével hihetetlen tempóban, napok alatt kell a száz lépés programjának elemeit kidolgozniuk.

„Nagy negatívum, hogy folytatódott a jövő elzálogosítása. Az államháztartás komoly gondokkal küzd, hol az ÁSZ, hol az EU küld egyértelmű üzeneteket. A munkanélküli ráta is folyamatosan emelkedik. Számításaink szerint körülbelül kétezer milliárd forint fogja megterhelni a következő kormányt, ami azt jelenti, hogy a következő kabinet – függetlenül attól, milyen színű lesz –, gúzsba lesz kötve. Komoly reformokat szűk mozgástérben kell megvalósítania” – összegezte Stumpf István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik