Belföld

Lassult a drogfogyasztás növekedése

Az elmúlt hat évben lassult a drogfogyasztás növekedésének mértéke Magyarországon - nyilatkozta az MTI-nek a kábítószerügyekért felelős miniszteri biztos kedden.

Ez azt jelenti, hogy ma Magyarország a droggal enyhén vagy közepesen fertőzött országok közé tartozik Európában – közölte Felvinczi Katalin a Tiszta élvezet címmel megrendezett drogellenes nap megnyitóján.

A miniszteri biztos elmondása szerint 1995 és 1999 között következtek be a drámai változások, ebben az időszakban ugyanis mintegy két és félszeresére növekedett a szereket kipróbálók száma. Mára az ifjúsági korosztályok nyugat-európai társaikhoz hasonló mértékben próbálják ki a drogot, ám 34 év felett sokkal kisebb mértékben használ a magyar népesség kábítószert, mint ugyanez a korosztály Nyugaton.

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy éppen a korábbi drámai növekedés nyomán fogadta el a parlament 2000-ben a nemzeti drogellenes stratégiát, ami igen progresszívnek tekinthető és európai összehasonlításban is versenyképes elemeket tartalmaz. Ugyanakkor végrehajtását szakemberhiány akadályozza, illetve az abban megfogalmazottak megvalósítására soha nem állt rendelkezésre elegendő forrás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik