Belföld

Gyurcsány a privatizációs törvény változtatását tervezi

admin
admin

2005. 09. 16. 07:27

A miniszterelnök szerint a vagyonkezelés és értékesítés intézményrendszerét és szabályait úgy kell átalakítani, hogy ne csak az eladás szabályairól szóljon, hanem nagyobb hangsúlyt kapjon a magántőkével való együttműködés és a vagyonkezelés.

“Az, hogy lezárjuk a privatizációt, nem azt jelenti, hogy soha többet semmit nem ad el a magyar állam Ez csak azt jelenti, hogy az lesz már a kivétel, hogy elad valamit az állam” – mondta a miniszterelnök a közszolgálati televízió Este című műsorában.

Mint mondta, “az értékesítési célú privatizáció helyett a fejlesztési célú, magán és köztulajdon együttműködése fog előtérbe kerülni”. Ehhez kell hozzáigazítani a szervezetet, a kincstártól az ÁPV Rt-ig. Közölte: az állam tulajdonosi és fejlesztési szerepvállalását összehangolják új intézményekkel és új szabályokkal. “Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy érdemben megváltoztatjuk az állami teljes vagyonkezelés és értékesítés intézményrendszerét, szabályait” – fogalmazott.

Mint mondta, ha hozzányúlnak a privatizációs törvény egyes részleteihez, akkor azt úgy teszik, hogy nagyobb hangsúly legyen a vagyonkezelésen, a magántőkével való együttműködés szabályainak kidolgozásán. Eddig minden arra vonatkozott, hogy hogyan kell eladni, azonban a fejlesztéssel, együttműködéssel kapcsolatban “kevés szabályunk van”.

A miniszterelnök szerint akik azt mondják, hogy a Budapest Airport Rt. privatizációjának hátterében a költségvetési hiány csökkentése áll, azok “nem tanulták meg a költségvetést”. A privatizációs bevételek néhány ritka kivételtől eltekintve ugyanis nem számolhatók el költségvetési hiány csökkentéseként. Mint a kormányfő elmondta, a Budapest Airportot fejleszteni szeretnék, fejlesztési kötelezettséggel és felelősséggel adják bérbe a kifutópályákat, utasváróit.

Az ehhez kötődő üzleti lehetőséget megtestesítő részvényeket adják el, de az ingatlan állami tulajdonban marad. Hozzátette: az a kérdés, hogy Budapest lesz-e régió légikikötő központja, vagy Zágráb, vagy Pozsony, vagy Prága.

A műsorvezető felolvasta Gyurcsány Ferencnek a Fidesz és az MSZP választóknak küldött kérdőívei bevezetőjét, amelyek hangvétele, szóhasználata hasonló egymáshoz.

A miniszterelnök szerint a válaszokban lesz majd a különbség, és hangsúlyozta: “a magyar nyelvből csak egy van. (…) Az egyáltalán nem baj, hogyha a pártok nem gondolják azt, hogy birtokba kell venniük szavakat, kifejezéseket, fogalmakat”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.