Belföld

Gyurcsány a privatizációs törvény változtatását tervezi

admin

2005. 09. 16. 07:27

A miniszterelnök szerint a vagyonkezelés és értékesítés intézményrendszerét és szabályait úgy kell átalakítani, hogy ne csak az eladás szabályairól szóljon, hanem nagyobb hangsúlyt kapjon a magántőkével való együttműködés és a vagyonkezelés.

“Az, hogy lezárjuk a privatizációt, nem azt jelenti, hogy soha többet semmit nem ad el a magyar állam Ez csak azt jelenti, hogy az lesz már a kivétel, hogy elad valamit az állam” – mondta a miniszterelnök a közszolgálati televízió Este című műsorában.

Mint mondta, “az értékesítési célú privatizáció helyett a fejlesztési célú, magán és köztulajdon együttműködése fog előtérbe kerülni”. Ehhez kell hozzáigazítani a szervezetet, a kincstártól az ÁPV Rt-ig. Közölte: az állam tulajdonosi és fejlesztési szerepvállalását összehangolják új intézményekkel és új szabályokkal. “Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy érdemben megváltoztatjuk az állami teljes vagyonkezelés és értékesítés intézményrendszerét, szabályait” – fogalmazott.

Mint mondta, ha hozzányúlnak a privatizációs törvény egyes részleteihez, akkor azt úgy teszik, hogy nagyobb hangsúly legyen a vagyonkezelésen, a magántőkével való együttműködés szabályainak kidolgozásán. Eddig minden arra vonatkozott, hogy hogyan kell eladni, azonban a fejlesztéssel, együttműködéssel kapcsolatban “kevés szabályunk van”.

A miniszterelnök szerint akik azt mondják, hogy a Budapest Airport Rt. privatizációjának hátterében a költségvetési hiány csökkentése áll, azok “nem tanulták meg a költségvetést”. A privatizációs bevételek néhány ritka kivételtől eltekintve ugyanis nem számolhatók el költségvetési hiány csökkentéseként. Mint a kormányfő elmondta, a Budapest Airportot fejleszteni szeretnék, fejlesztési kötelezettséggel és felelősséggel adják bérbe a kifutópályákat, utasváróit.

Az ehhez kötődő üzleti lehetőséget megtestesítő részvényeket adják el, de az ingatlan állami tulajdonban marad. Hozzátette: az a kérdés, hogy Budapest lesz-e régió légikikötő központja, vagy Zágráb, vagy Pozsony, vagy Prága.

A műsorvezető felolvasta Gyurcsány Ferencnek a Fidesz és az MSZP választóknak küldött kérdőívei bevezetőjét, amelyek hangvétele, szóhasználata hasonló egymáshoz.

A miniszterelnök szerint a válaszokban lesz majd a különbség, és hangsúlyozta: “a magyar nyelvből csak egy van. (…) Az egyáltalán nem baj, hogyha a pártok nem gondolják azt, hogy birtokba kell venniük szavakat, kifejezéseket, fogalmakat”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.