Belföld

Uniós szabályt sérthet a benzin áfájának csökkentése

Ha a kormány az eddigi 25 százalékról október 1-től 20 százalékra csökkentené az üzemanyagok általános forgalmi adóját, azzal bevezetné a negyedik áfakulcsot Magyarországon, ami az uniós szabályok szerint nem lehetséges – írja a hvg.hu az Ernst & Young tanácsadó cégre hivatkozva.

Az EU-ban az áfát az úgynevezett hatos direktíva szabályozza, amely kimondja, hogy minden tagállam csak egy általános adókulcsot és maximum két alacsonyabb kulcsot használhat. Magyarországon jelenleg 25 százalék az általános és 10, illetve 5 százalék az alacsonyabb adókulcs. Az uniós szabályok szerint tehát lehetetlen az üzemanyagok áfáját 20 százalékra csökkenteni, mert azzal bevezetnék a negyedik áfakulcsot.

Mivel az általános áfa csak 2006. januártól csökkenne, ezért a most tervezett 20 százalékos kulcs alacsonyabb adómértéknek minősülne. Ezt viszont, a direktíva szerint üzemanyagok esetében nem lehet alkalmazni.

A hvg.hu szerint a direktíva hagy kiskaput a magyar kormánynak. A tagállamok eltérhetnek a szabályozástól, ha ezzel adókikerülést akarnak megszüntetni. Az alacsonyabb adótartalmú ukrán benzinimport esetleg elsüthető adómegkerülésnek, de ez esetben is hónapokba telhet a hozzájárulások megszerzése.

Mivel az áfabevételek gazdagítják a közös költségvetést is, nem biztos, hogy az unió érdeke lenne a magyar áfacsökkentés – jegyzi meg a hvg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik