Belföld

Több tízmilliót gyűjtöttünk Székelyföldnek

admin
admin

2005. 09. 09. 07:15

Az augusztusi székelyföldi árvíz megmutatta, a természeti csapásokban bővelkedő nyár után még mindig önzetlenül segítünk a bajbajutottakon. Magyarországról eddig csupán három adománygyűjtő akcióból hetvenötmillió forint segély érkezett.

A magyar segélyszervezetek illetékesei szerint hatalmas az összefogás az árvízkárosultak megsegítésére. Nem számít, hogy a bajbajutottak a határtól távol élnek. Az adományok összege azt mutatja, hogy az emberek éppoly intenzíven és önzetlenül segítenek a székelyföldi csapás enyhítésében, mint tavasszal a magyarországi viharkárok után. Percről percre érkeznek a felajánlások pár száz forinttól egészen milliós nagyságrendig. Elsősorban pénzadományokra van szükség, hogy abból a helyszínen leginkább szükséges cikkeket lehessen beszerezni.

A segélyszervezetek az alábbi számlaszámokra várják a felajánlásokat:

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet: OTP 1170500820464565
Magyar Vöröskereszt: 10300002-20329725-71933285
Ezenkívül él az 1749-es segélyvonal, ahol egy hívással 200 forint segélyt lehet célba juttatni.

Fekete Dániel, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet illetékese a FigyelőNetnek elmondta: eddig 11 millió forintot gyűjtöttek össze, folyamatosan szállítják az élelmet, a fertőtlenítő- és tisztítószereket a rászorulóknak. A szervezet továbbra is várja a felajánlásokat, mert részt akarnak venni az újjáépítésben is.

A Magyar Vöröskereszt most állítja össze nyolcadik segélyszállítmányát, főleg gyógyszert, élelmiszert, sátrakat, matracokat, ruhát összesen 72 tonna segélyt küldtek eddig a térségbe. A Vöröskereszt számlájára a mai napig ötvenmillió forint felajánlás érkezett – nyilatkozta lapunknak Kató Ernő főtitkárhelyettes.

A Magyar Televízió három napig működtetett egy segélyvonalat kimondottan Hargita megye károsultjai számára. A televízió képernyőjén látható telefonszámra több mint 13 millió forint érkezett. Csorba Mária, az MTV sajtóreferense a FigyelőNettel közölte, hogy a nézők által összegyűjtött összeget a Magyar Vöröskeresztnek adják át.

A segítség mellett is sok idő kell még, mire helyreáll a rend. A Hargita megyei Siménfalván még mindig 80 ember lakik magyar katonai sátrakban. Bár hálózsákokkal el vannak látva, a közelgő éjszakai hidegek miatt a sátrak hőszigetelésére és padló elhelyezésére van szükség – írja a Mediafax információi alapján a hirek.ro.

A tavaszi és nyári romániai esőzéseket követő árvizek összesen 66 ember életét követelték. Összesen 130 ezer háztartás, 54 ezer hektár termőföld került víz alá pár hét alatt.

A Kolozsvári Rádió értesülései szerint az augusztusi özönvíz egyedül Hargita megyében több mint 100 millió lej (mintegy 660 millió forint) kárt okozott. Az ár 1800 lakást, mintegy 900 gazdasági épületet és 1300 hektár mezőgazdasági területet öntött el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Tragikus hirtelenséggel

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.