Belföld

Változtatni kell az önkormányzati finanszírozási rendszeren

Az Állami Számvevőszék elkerülhetetlennek tartja az önkormányzatoknak átadott állami feladatok újragondolását, valamint a helyhatóságok finanszírozási rendszerének korszerűsítését.

Az értékelést az ÁSZ a tavalyi vizsgálatára alpozta, amelyben 371 helyi, továbbá 150 kisebbségi önkormányzat 2003. évi gazdálkodását elemezte. A jelentés megállapítja, hogy az önkormányzatok likviditási helyzete 1999. óta minden évben romlott.

Az ellenőrzött önkormányzatok kétharmada a költségvetésében forráshiányt tervezett. Ez az arány a korábbi vizsgálati tapasztalatokkal összehasonlítva romló tendenciát mutat. Az egyensúly megteremtése érdekében az ellenőrzött önkormányzatok közel fele takarékossági intézkedéseket vezetett be, működési kiadásait csökkentette, az önként vállalt feladataira fordított kiadásait visszafogta, felhalmozási kötelezettségvállalásait mérsékelte, a bevételek növelése érdekében vagyontárgyakat értékesített, egyéb bevételi forrásokat tárt fel. A vizsgált önkormányzatoknál felerősödött a pályázati pénzeszközök megszerzésére irányuló törekvés. A források biztosítására, a kiadások mérséklésére hozott intézkedések a vizsgált önkormányzatok több mint 40%-ánál nem bizonyultak elégségesnek a forráshiány rendezésére.


A jelentés a gazdálkodási rend több hiányosságára is rámutat. Így a szervezet például megállapítja, hogy az ellenőrzött körben minden második önkormányzat nem tett eleget gazdasági program-készítési kötelezettségének, illetve a polgármesteri hivatalok több mint felénél nem vezettek nyilvántartást a költségvetési előirányzat alakulásáról. Ez szerepet játszott abban, hogy az önkormányzatok felénél nem a jóváhagyott előirányzat mértékéig vállaltak kötelezettséget – mutattak rá a jelentés készítői, hozzátéve: emiatt nem történt felelősségre vonás sem.

A vagyont érintő döntések meghozatalakor az önkormányzatok több mint egynegyede nem tartotta be az előírt szabályokat. Minden második helyhatóság a törvényben foglalt előírás ellenére nem határozta meg azt az értékhatárt sem, amely felett csak versenytárgyalás útján lehet vagyont értékesíteni.

Az ÁSZ az ellenőrzés tapasztalatai alapján a belügyminiszter és a pénzügyminiszter részére a többi közt javaslatot tett az önkormányzati gazdálkodásra és ellenőrzésre vonatkozó jogszabályok pontosítására, kiegészítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik