Belföld

Tiltakoznak a művészeti szervezetek

Több mint harminc művészeti szervezet írta alá azt a nyílt levelet, amelyben felhívják a miniszterelnök figyelmét a kultúratámogatási rendszer összeomlásáról.

Mint a szerdán közzétett levelükben írják, a mai napig nem utalta át a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a 2005. évre szóló, működési költségeikre megítélt teljes összeget. Ez a tevékenységük ellehetetlenüléséhez vezetett. A kultúra támogatásának összeomlásával fenyegető állapotban ugyanakkor a Nemzeti Kulturális Alapprogram ésszerűtlen átalakítása folyik, a művészeti területek szervezeteinek megkérdezése nélkül – írják. A művészeti közélet egésze bizonytalan, kiszámíthatatlan helyzetbe került.

Az Írószövetség, a Magyar Fotóművészek Szövetsége, a Fiatal Iparművészek Szövetsége és más szervezetek szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a művészeti közélet támogatása az állam valamennyi polgárának közös érdeke, mivel a támogatás a művészet valamennyi területén a nemzet kulturális értékeinek megteremtését, valamint megóvását segíti elő és szolgálja. A művészet, a művészek léte és fennmaradási biztonsága kultúránk fennmaradásának biztonsága is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik