Belföld

Gyurcsánnyal tárgyalnak a határon túliak képviselői

Megkezdődött a határon túli magyar szervezetek és Gyurcsány Ferenc kormányfő találkozója hétfőn délelőtt a Parlamentben. A miniszterelnök kezdeményezésére megrendezett fórumra tíz szervezet kapott meghívást.

A kormányfő bevezetőjében arról beszélt, hogy a közös nemzeti felelősséget olyan intézményekkel, megoldásokkal kell megerősíteni, amelyekkel mindenki egyetért. A megbeszélésen Gyurcsány várhatóan tájékoztatást ad majd a nemzeti felelősség öt pontjának eddigi eredményeiről és a tervezett változtatásokról. A találkozó fontos témái között lesz egy, az Európai Uniós országokba beutazást biztosító okmány bevezetésének kérdése, valamint a határon túli magyarok közjogi státusának ügye.

Alighanem felmerül a kettős állampolgárság témája is, különösen annak nyomán, hogy Sólyom László köztársasági elnök több alkalommal is arról beszélt: a határon túli magyarok állampolgárságának ügye megoldásra vár. Több határon túli magyar vezető, köztük Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is azt mondta a találkozó előtt, hogy az állampolgárság megadása nem pótolható más megoldással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik