Belföld

A közigazgatási hivatal szerint fizetni kell iparűzési adót

Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala másodfokú hatóságként úgy ítéli meg, hogy a magyar cégeknek jogosan kell fizetniük iparűzési adót – tudatta a hivatal pénteki közleményében.

2005. szeptember 1-jéig 172 adózó élt fellebbezési jogával az iparűzési adó ügyében, a vitatott adóösszeg összesen 26 milliárd forint. Az adózók arra hivatkoztak, hogy 2004. május 1-je után a helyi iparűzési adó fenntartása ellentétes az úgynevezett Hatos Irányelv rendelkezéseivel. Szerintük a közösségi jog elsődlegessége miatt, a magyar jogszabályok nem állapíthatnak meg iparűzési adókötelezettséget számukra.

A hivatal közölte: álláspontja szerint az elsőfokú adóhatóság az adózók bevallása alapján jogszerűen állapította meg a fellebbezők helyi iparűzési adóelőleg fizetési kötelezettségét. Egyebek mellett azért, mert a Csatlakozási Szerződés egyik melléklete szerint Magyarország 2007. december 31-ig fenntarthatja az adóalap 2%-áig a helyi önkormányzatok által, meghatározott ideig nyújtott iparűzési adókedvezményeket.

A másodfokú hatóság álláspontja szerint mindaddig, amíg a jogalkotó hatályon kívül nem helyezi a helyi iparűzési adóra vonatkozó törvényi rendelkezéseket, addig az adózók iparűzési adókötelezettsége, így például a bejelentkezési, a bevallási, az adófizetési és az adóelőleg fizetési kötelezettsége is fennáll.

A közlemény szerint a megállapított helyi iparűzési adóelőleget a határozatok jogerőre emelkedését követő 15 napon belül fizethetik meg pótlékmentesen az adózók. Ennek elmulasztása esetén az elsőfokú adóhatóság megindítja a végrehajtási eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik