Belföld

Az első választók többsége Fidesz-párti

Még az iskolapadokban ülnek azok a fiatalok, akik a 2006-os választásokon akár azt is eldönthetik: az MSZP vagy a Fidesz alakítson-e kormányt. Az első választók négyszázezren lesznek – írja a Népszabadság.

A versenyfutás már megkezdődött a Fidesz és az MSZP között az első választók, azaz a 18 és 22 év közötti fiatalok voksaiért. Orbán Viktor Kőszegen, a nemzedéki konzultáción azt mondta, hogy az első választók 70-80 százalékára számít a Fidesz jövő tavasszal. A Fidesz ezzel kapcsolatban nem rendelkezik saját közvélemény-kutatásokkal. Az ismert intézetek viszont évek óta azt jelzik, hogy a politika iránt érdeklődő fiatalokhoz a konzervatív-jobboldali értékek állnak közelebb, s itt sokkal magasabb a Fidesz támogatottsága, mint a szocialistáké.

Újhelyi István, az MSZP alelnöke viszont hiszi, hogy hosszú távon kiegyenlítődik a Fidesszel, illetve az MSZP-vel rokonszenvezők aránya e korosztályban is. Szerinte ezt „nagyban meghatározza majd az az újszerű, bátor kampány”, amelyet a szocialista párt a közeljövőben indít; s amellyel elsősorban a fiatalokat célozza meg, hogy megmutassa vállalt baloldali-szociáldemokrata értékeit. A Felsőoktatási Kutató Intézet által a budapesti Sziget rendezvényen végzett közvélemény-kutatás szerint 2002 óta először haladta meg ebben a korosztályban a baloldali-liberális koalíció szimpatizánsainak aránya a Fidesz-szimpatizánsokét.

A Szonda Ipsos, a Magyar Gallup Intézet és a Medián legutóbbi, összesített mérései viszont azt mutatják: nincs jelentős elmozdulás. Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója szerint ez a korosztály bizonytalanabb és passzívabb, mint az országos átlag, de közülük 32 százalék szavazna a Fideszre, és 14 az MSZP-re. A Gallup szerint a 18-20 éves fiatalok 46 százaléka voksolna a Fideszre, és pusztán 15 százalék a szocialistákra. A Medián adatai szerint 36:17 az arány a Fidesz javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik