Belföld

Átalakul a foglalkoztatáspolitika

November 1-én lép hatályba az álláskeresési támogatás, amely az állítások szerint „nem csak nevében, hanem összegét tekintve, valamint a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokban és filozófiájában is különbözik a jelenlegi munkanélküli ellátási rendszertől".

Csizmár Gábor, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a munkaügyi szakemberek belső, országos szakmai konzultációját követő sajtótájékoztatón a foglalkoztatáspolitikai változásokat ismertette.

Véleménye szerint a hatályba lépéssel át kell alakítani a munkanélküli nyilvántartást, ugyanis a munkaerőpiac szempontjából az a lényeges, “hogy az illető képes-e, kész-e a munkára, közvetíthető-e, vagy sem,”, valamint milyen mértékű segítségre van szüksége ahhoz, hogy beléphessen, vagy visszatérhessen a munkaerőpiacra – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, hogy a foglalkoztatáspolitika új eszközeként október elsejétől belép a Start program, amit a pályakezdő fiatalok munkába állásának segítésére indít el a kormány. A program keretében az a munkáltató, aki pályakezdőt foglalkoztat, az első évben 15 százalékos, a másodikban 25 százalékos járulék kedvezményt kap, amit nem kell utólag visszaigényelni, és nem kapcsolódik hozzá további foglalkoztatási kötelezettség sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik