Belföld

Lábady nem vállalja az alkotmánybírói jelölést

Miután az MSZP és a Fidesz megállapodott arról, hogy a két konszenzusos jelölt, Bragyova András és Kovács Péter mellett Holló Andrást és Lábady Tamást szavazzák meg az Országgyűlésben, Lábady Tamás bejelentette, hogy nem vállalja a jelölést. Áder János elismerte, ő hibázott az ügyben.

“Az alkotmánybírói újraválasztásra jelölésem a hozzájárulásom nélkül történt és nem is kívánok megválni a jelenlegi beosztásomtól és hivatalomtól” – tudatta a Pécsi Ítélőtábla elnöke közleményben, melyet az MTI-hez az Országos Igazságszolgáltatási Tanács juttatott el csütörtökön.

Kedden az MSZP a Fidesz és az MDF végre megállapodott: a két konszenzusos jelölt, Bragyova András és Kovács Péter mellett Holló Andrást és Lábady Tamást szavazhatja meg az Országgyűlés. Az SZDSZ azonban szerdán közölte, hogy nem szavazzák meg szeptember 12-én azokat az alkotmánybírákat, akik egyszer már betöltötték ezt a tisztséget.

Korábban úgy látszott, hogy szeptember 12-én ismét teljessé válhat a 11 tagú bírói testület, amely az utóbbi hónapokban nem egyszer működésképtelen volt. Az Alkotmánybíróság stabilitásának visszaállítására a régi bírák újraválasztása tűnt az egyetlen megoldásnak, mivel a pártoknak évekig nem sikerült új személyekről megegyezniük.


Áder János, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy ő maga kérte fel Lábady Tamást a posztra még júniusban, amire ő először igennel, majd később nemmel felelt. Ekkor a fideszes képviselő arra kérte Lábadyt, hogy gondolja még átdöntését szeptemberig.

A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra, hogy képviselőtársa jóhiszeműen javasolta a volt alkotmánybírót: „arról Répássy Róbertet tájékoztattam, hogy Lábady Tamás június közepén igent mondott, de a nemről elmulasztottam tájékoztatni”. A hibában leginkább az játszott szerepet, hogy mindvégig bízott abban, hogy meg tudja győzni Lábadyt.

A négypárti egyeztetés után mind Lábady Tamást, mind Répássy Róbertet megkövette, valamint újra kérte a volt alkotmánybírót, vállalja el a posztot. Áder János hangsúlyozta:kiváló szakembernek, kiváló alkotmánybírónak tartja Lábady Tamást, és sajnálja, hogy végül nem fogadta el a jelölést.

Az ügyről tájékoztatták Vastagh Pált, az alkotmányügyi bizottság MSZP-s elnökét, és a Szili Katalin házelnököt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik