Belföld

Horn szerint nem kell felülvizsgálni a vatikáni megállapodást

Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter személyes véleménye és nem az MSZP álláspontja, hogy a vatikáni megállapodás felülvizsgálatára van szükség - közölte Horn Gyula volt miniszterelnök csütörtökön egy reggeli televíziós műsorban.

Göncz Kinga július 7-én levelet írt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, jelezve, hogy nem kívánatos folyamat az egyházi szociális intézmények további térnyerése és ezért újra kellene tárgyalni a Magyarország és Vatikán között 1997. júniusban kötött szerződést. A megállapodás mintául szolgált a többi egyházra is kiterjedő egyház-finanszírozási törvény megalkotásához.

“Pont az az értelme ennek az egyezménynek, hogy az egyházi intézmények gazdálkodását, pénzügyi lehetőségeit a világi intézmények szintjére emeli” – magyarázta a vatikáni megállapodást annak idején aláíró egykori miniszterelnök. Horn Gyula szerint, semmiképpen nem szabad meggyengíteni az egyház szociális, karitatív tevékenységét. A volt miniszterelnök szerint viszont a kormány megvizsgálhatja, hogy az egyházak ésszerűen használják-e fel az állam által kapott támogatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik