Belföld

Áder tévesen jelölte Lábadyt

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője elismerte, hogy ő követett el hibát Lábady Tamás alkotmánybírói jelölésével kapcsolatban, a Pécsi Ítélőtábla elnöke ugyanis kijelentette, hogy újraválasztásra jelölése a hozzájárulása nélkül történt, és nem is kíván megválni jelenlegi posztjától.

Áder János elmondta, hogy ő maga kérte fel Lábady Tamást a posztra még júniusban, amire ő először igennel, majd később nemmel felelt. Ekkor a fideszes képviselő arra kérte Lábadyt, hogy gondolja még átdöntését szeptemberig.

A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra, hogy képviselőtársa jóhiszeműen javasolta a volt alkotmánybírót: „arról Répássy Róbertet tájékoztattam, hogy Lábady Tamás június közepén igent mondott, de a nemről elmulasztottam tájékoztatni”. A hibában leginkább az játszott szerepet, hogy mindvégig bízott abban, hogy meg tudja győzni Lábadyt.

A négypárti egyeztetés után mind Lábady Tamást, mind Répássy Róbertet megkövette, valamint újra kérte a volt alkotmánybírót, vállalja el a posztot. Áder János hangsúlyozta:kiváló szakembernek, kiváló alkotmánybírónak tartja Lábady Tamást, és sajnálja, hogy végül nem fogadta el a jelölést.

Az ügyről tájékoztatták Vastagh Pált, az alkotmányügyi bizottság MSZP-s elnökét, és a Szili Katalin házelnököt is – fűzte hozzá.

Korábban úgy látszott, hogy szeptember 12-én ismét teljessé válhat a 11 tagú bírói testület, amely az utóbbi hónapokban nem egyszer működésképtelen volt. Az Alkotmánybíróság stabilitásának visszaállítására a régi bírák újraválasztása tűnt az egyetlen megoldásnak, mivel a pártoknak évekig nem sikerült új személyekről megegyezniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik