Belföld

Valószínűleg Győrffy és Pálffy sem lesz rádióelnök

Nyilvánosságra hozták annak a tizennégy jelöltnek a nevét, akik a közrádió elnöki posztjára pályáznak. Közülük azonban csak hatot hallgat meg a kuratórium szeptemberben. A továbbjutók között sem Pálffy István, sem Győrffy Miklós neve nem szerepel.

Patkányok és nyilatkozatok

Nagy visszhangot keltett az egyik pályázó, Győrffy Miklós kijelentése. Az újságíró azt mondta ugyanis egy kedd reggeli televíziós műsorban, hogy a Magyar Rádió teli van patkányokkal és kétes elemekkel. A Magyar Rádió vezetése közleményben határolódott el a kijelentéstől és etikai vizsgálatot rendelt el Győrffy ellen. A Magyar Rádió szerda délután azonban visszavonta közleményét, mivel az téves információkon alapult.

A Magyar Rádió (MR) elnöki posztjára pályázó 14 jelöltből azonban csak hatot hallgat meg személyesen is a közszolgálati médium kuratóriuma szeptember közepén. Balogh Gábor, Benda László, Hollós János, Szayly József, Cs. Tóth János és Világi Gyula mind komoly rádiós múlttal rendelkező szakemberek.

Korábban egyébként neve nyilvánosságra hozatalához csak Avanesian Alex, az MR regionális főszerkesztő-helyettese, Balogh Gábor ügyvéd, Benda László, a Magyar Televízió (MTV) – előző körben egy szavazat híján elnökjelöltté vált – külpolitikai szerkesztője, valamint Benedikty Béla, az MR szerkesztője járult hozzá. Rajtuk kívül pályázik B. Király Györgyi, az MR műsorvezetője, Fodor János műsorvezető, Győrffy Miklós műsorvezető-riporter, Pálffy István, az MTV híradósa, Siklós Erik riporter és Szomráky Béla, az MR volt szerkesztőségvezetője. A pályázati csomagot az MTI informűciói szerint Gőblyös István, a közrádió alelnöke is megvásárolta, ő azonban végül nem indult a posztért.


Fél éve keresnek utódot

Kondor Katalin utódjának tisztségére egyébként fél éven belül harmadszor írtak ki pályázatot, mivel az eddigi körök sikertelenül zárultak. A közalapítvány elnöksége március 19-én döntött úgy, hogy pályázatot ír ki a július végén megüresedő tisztségre. Első körben, május 9-én Such György megválasztását javasolta a testület a nagykuratóriumnak, ám ő csak egyszerű többséget kapott a szavazáson a szükséges kétharmados helyett. Július 7-én egyetlen pályázó sem kapta meg a jelöltté váláshoz szükséges kétharmados támogatást az elnökségtől, amely ezt követően újabb pályázat kiírásáról döntött.


Az előző elnök mandátuma egyébként augusztusban lejárt, átmeneti utódlása körül pedig komoly botrányok voltak (Kondor Katalin Hollós János igazgatásszervezeti, a kuratórium elnökségének négy kormánypárti tagja pedig Gőblyös István gazdasági alelnököt bízta meg az ügyvezetéssel), ezért egyre sürgetőbb egy legitim vezető megválasztása a Magyar Rádió élére.


Bonyolult választás


A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény rendelkezései szerint a közszolgálati médiumok elnöki tisztségére a parlament által választott kuratóriumi elnökség állít jelöltet, kétharmados szavazással: a személyi javaslatot hasonló arányban kell jóváhagynia a társadalmi szervezetek delegáltjaival kiegészült nagykuratóriumnak.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik