Belföld

Költséghatékony megoldások a köztévéknél

A Duna Televízió a munkaerő belső átcsoportosításával indítja decemberben új adóját, a kisebbségi kérdésekkel foglalkozó Autonómiát. A Magyar Televízió is koncepcióváltásra készül, - ha az anyagi helyzet ezt lehetővé teszi - inkább minőségi műsorokat sugározna.

Új munkatársak felvétele nélkül, belső átcsoportosításokkal indítja a Duna Televízió Autonómia néven új adóját. A jelenlegi, mintegy 400 fős stáb “bőven elegendő” – közölte az MTI-vel a menedzsment egyik, név nélkül nyilatkozó tagja. Már a mostani létszám is “karcsúsítás” eredménye – mondta. Cselényi László elnökké választása, azaz február közepe óta, körülbelül 90 fővel csökkent az ott dolgozók létszáma.

Április elején két új adó indításának tervét jelentette be a Duna Televízió. A kisebbségekkel foglalkozó új műholdas csatorna, az Autonómia decemberben indulna, dokumentációit a hónap elején nyújtották be az Országos Rádió és Televízió Testülethez. Arról, hogy a másik adó mikor kezdené meg a sugárzást, még egyelőre nincs hír.

A Magyar Televízió is “óvatosan” tervezi szeptember 12-én induló őszi struktúráját egyes bevételek bizonytalanná válása miatt – nyilatkozta Rudi Zoltán elnök az MTI-nek, megjegyezve, a minőségi műsorok felé kíván fordulni a társaság, ha rendezni tudják anyagi helyzetüket. Ebben az esetben október-november az az időpont, amikor “szépen, folyamatosan” elkezdenék megvalósítani a már előkészített “nagyon jó terveket”.

A koncepció az, hogy “hangsúlyt kap a minőségi televíziózás: kevesebb pénzt és kevesebb energiát, kapacitást fordítunk a szórakoztató műsorokra, és többet a közéleti, tudományos és dokumentumműsorokra” – fejtette ki Rudi Zoltán, a “nézhető, érdekes és minőségi televíziózás” felé mozdulásnak nevezve ezt. Archívumukat és “régi, nagy műsoraikat” digitális technika és “kreatív ötletek” révén kívánják újraéleszteni, de erre vonatkozóan további részletekbe nem bocsátkozott.

Rudi Zoltán utalt arra is, hogy a költségvetési zárolások és az áfa-fizetés miatt nem juthatnak hozzá a Nemzeti Audiovizuális Archívum létrehozásával kapcsolatban tervezett 5,3 milliárd forintos bevétel egy részéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik