Belföld

Szeptembertől új oktatási programcsomagot tesztelnek

A térségi iskola- óvodaközpontok pályázat keretében 140 iskolában és 12 óvodában tesztelik szeptember elsejétől azokat az oktatási programcsomagokat, amelyek évfolyamokra lebontva, szakonként segítik a pedagógusokat a különböző képességek fejlesztésében.

Sipos János, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy erre azért van szükség, mert egészen mások az elvárások az oktatási intézményekből kikerült fiatalokkal szemben.

A helyettes államtitkár az eredményesebb pedagógiai munka érdekében két pályázatra is felhívta a figyelmet. Ezek egyike 350-400 iskolának jelent egyenként 15-18 millió forint fejlesztési lehetőséget. A másik egy kétmilliárd forintos keret, a szakmai szolgáltatóknak szól, amit iskolák, óvodák, kollégiumok tárgyi feltételek megteremtéséhez használhatják fel.

A Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) regionális operatív programjaiban hozzávetőleg 14 milliárd forintot osztottak ki, nagyrészt ebben az évben, óvodák, iskolák felújítására. Ebből mintegy száz alapfokú oktatási intézmény újul meg, s további 126 általános iskolában építik ki egy Phare-program keretében az informatikai technológiát.

A politikus közölte: információs-kommunikációs technológia fejlesztés keretében az év végéig valamennyi magyarországi iskola szélessávú internetet kap, feltételezve, hogy bekötik a településeket a hálózatba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik