Belföld

A pedagógusok tízszázalékos béremelést szeretnének

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint több mint 10 százalékos béremelésre van szükség 2006. januártól az oktatásban.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke utalt arra, hogy jelenleg a pedagógusok és a közoktatásban dolgozók bére több mint 13 százalékkal marad el a nemzetgazdasági átlagtól, ami elfogadhatatlan. A PDSZ elnöke leszögezte: nem tekintik tárgyalási alapnak a pénzügyminiszter két-három százalékos béremelési javaslatát. Hangsúlyozta: amennyiben a Pénzügyminisztérium ezt még egyszer megismétli, a szakszervezet a tárgyalásokon “feláll az asztaltól”. A szakszervezet a több mint tízszázalékos emelés mellett szükségesnek tartja a pótlékok, a szakkönyvvásárlási támogatás és a továbbképzési támogatás mértékének jelentős növelését is. Kerpen Gábor elmondta, az emelést indokolja az is, hogy a magyar pedagógusok keresete 3-4,5 százalékkal elmarad az európai átlagtól.

A szervezet elnöke hangsúlyozta, hogy a PDSZ a közoktatási törvény több, 2003-as és 2004-es módosításának a visszavonását szeretné elérni. Kerpen Gábor ezek közé sorolta az évi 496 óra többlettanítás egyoldalú elrendelhetőségét, a pedagógusok munkakörének bővítését. A PDSZ elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: a szabadidő-szervező, a diákönkormányzat-segítő tevékenységek korábban önálló munkakörök voltak, a törvénymódosítás után a pedagógusoknak plusz juttatás nélkül kötelességük ezeket a feladatokat ellátniuk.

A PDSZ a pedagógiai szabadság korlátozásának tartja az évfolyamismétlés általános tilalmát és a kötelező szöveges értékelést. Ezek az intézkedések véleménye szerint rontják az oktatás minőségét és sértik a pedagógusok szakmai önállóságát. A PDSZ azt szeretné, ha az általuk kifogásolt passzusokat 2006 januárjában módosítanák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik