Belföld

A Fidesz felszólalt a pedagógusokért

A Fidesz azt várja Magyar Bálint oktatási minisztertől, hogy kezdeményezze a pedagógusok elmaradt 13. havi illetményének kifizetését.

A Fidesz oktatási műhelyének vezetője azt követeli az oktatási tárcától, hogy a kormány fizesse ki a pedagógusoknak járó 13. havi bért. Sió László elmondta: a kormány 2005-től megszüntette a 13. havi illetményt, helyette nulladik havi juttatást vezetett be, így azonban egy havi bért kivett a közalkalmazottak zsebéből. A politikus hozzátette: a pedagógusoknak még arra sincs lehetőségük, hogy bepereljék a minisztériumot, legfeljebb közeli munkatársaik, például az intézmény igazgatója ellen indíthatnak pert. Az ellenzéki párt véleménye szerint ezért az oktatási tárca vezetőjének kell kezdeményeznie, hogy az egész szféra kapja meg az elmaradt 13. havi illetményt.

Pokorni Zoltán, a Fidesz egykori oktatási minisztere hozzátette: pártja szerint a oktatás területén át kell térni az önkormányzati bérrendszerről a központilag garantált bérgazdálkodásra. A Fidesz alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a számos kistelepülésen iskola- és óvodabezárásokkal, átszervezésekkel indul majd a tanév, mert a kormány döntése miatt idén szeptembertől tízezer forintot vesznek el gyermekenként azoktól az intézményektől, amelyekben az osztálylétszám nem ér el egy bizonyos százalékot. Hangsúlyozta: előzetes adatok szerint 200-300 intézményben kell a legsúlyosabb következményekre, megszűnésre vagy összevonásra számítani.

Pokorni Zoltán azonban hozzátette, ha a Fidesz 2006-ban kormányra kerül, megváltoztatja ezt a jogszabályt, és már 2006 szeptemberétől olyan rendszert vezet be, amely garantálja a kistelepüléseken az óvoda és az alsó tagozat működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik