Belföld

Szélesedő diákjogok, tiltakozó tanárok

A házirendben ma már nem lehet szabályozni, hogy hogyan öltözködjön a diák az iskolában. A tanároknak nem könnyű elfogadni a diákjogok kiszélesedését – írja a Népszabadság.

Tíz-tizenöt évvel ezelőtt a tanárok még nem tűrték a lakozott körmöt, a miniszoknyát, a fiúknál pedig a hosszú haj is tabunak számított. Ez a világ viszont mára véget ért: a hatályos jogszabály szerint ugyanis az iskola házirendben sem szabályozhatja a diák öltözködését és hajviseletét. Ennek ellenére a színes haj és az extrém öltözet még mindig konfliktus forrása lehet a diákok és a tanárok között.

Az egyik gimnázium házirendjében megtiltotta a fiúknak a hosszú haj viselését. Az igazgató azzal érvelt, hogy a homoszexuálisok növesztenek hosszú hajat. Az egyik hosszú hajú fiú az oktatási jogok biztosához fordult, aki ellátogatott a gimnáziumba. Aáry Tamás Lajos a bejáratnál II. Rákóczi Ferenc portréjába ütközött, akinek hosszú haja volt. Az ombudsmann azt kérdezte az igazgatótól, hogy ezek szerint a fejedelem ma nem lehetne az iskola diákja. Az igazgató megértette a célzást, és végül nem indított fegyelmit a diák ellen.

A pedagógusok közül sokan túlzásnak tartják, hogy a diákok akár punkfrizurával is járhatnak iskolába. Porogi András a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületének alelnöke azonban nem az öltözködés kérdésében látja a problémát. Szerinte a házirend régen a pedagógiai-nevelési elveket rögzítette, ma pedig inkább egy jogi dokumentum. Porogi egyetért azzal, hogy a diákoknak vannak jogaik, de az iskolai életnek elsősorban a nevelésről és tanításról kellene szólnia, nem pedig a jogszabályokról. Sok helyen maguk a diákok állítanak össze egy etikai kódexet, ahol meghatározzák az illendő viseletet, és saját szabályaikat be is tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik