Belföld

Sólyom: az állam méltóságát sérti a rezidencia-ügy

A felelős szervek nyilatkozataival ellentétben Sólyom Lászlónak nem mutattak olyan ingatlant, amely megfelelne köztársasági elnöki rezidenciának. Sólyom László ezt az állapotot törvényellenesnek, és a magyar állam méltóságát sértőnek nevezte.

A köztársasági elnöki hivatal közleménye leszögezi, hogy az államfő lakhelye nem “luxusvilla”, hanem állami funkciókat ellátó intézmény és az állam névjegye. Az államfői rezidencia kérdése a Magyar Köztársaság méltó képviseletét érintő közügy, ezért különösen fontos ebben a kérdésben a közvélemény valósághű tájékoztatása.

Kiderült az is, hogy a megválasztott köztársasági elnöknek a korábbi hírekkel ellentétben nem 8-10, hanem csupán négy ingatlant mutattak meg, s ezek közül egyetlen felelt meg a rezidencia alapvető funkciójának: annak, hogy a privát lakórész el legyen választva a vendégek fogadására szolgáló tértől.

Az épületnek olyan bérlője van, akinek a bérlet felmondása esetén az állam hasonló minőségű rezidenciát köteles biztosítani. Ilyent pedig eddig az államfőnek sem tudtak mutatni. Az épület a bizonytalan határidejű kiürítés után alapos felújításra szorul. Egy éven belül nem várható, hogy a köztársasági elnök beköltözhessen.

Sólyom közleményében mindemellett megemlíti azt is, hogy a ennek a háznak a minősége meg sem közelíti az eladott rezidenciák színvonalát. A Béla király úti ingatlanegyüttes pótolhatatlan biztonsági és természeti értéket képvisel. Ennek ellenére eladták, és lakópark céljára való kiárusítását tervezik. A vevő azért fizetett több mint kétmilliárd forint előleget, hogy a kieső rezidenciákat abból megépíthessék. Ez nem történt meg.

A hatályos magyar törvények szerint a köztársasági elnök – az öt legfőbb közjogi méltóság egyikeként – nem csak hivatali ideje alatt, de azt követően is jelentős juttatásokra jogosult. Az ország első emberének kényelmét regnálása alatt az állam két – személyi illetve hivatali célra szolgáló – személygépkocsi, zártcélú távközlő hálózat, illetve egy rezidencia biztosításával szolgálja. Ez utóbbit köteles is igénybe venni: muszáj elköltöznie addigi lakhelyéről. A pénteken hivatalba lépő köztársasági elnöknek egyelőre azonban nincs hová költöznie.

Mint arról korábban a Népszabadság beszámolt, a leköszönő államfő által lakott Béla király úti rezidencia-központot az Orbán-kormány még 2002-ben eladta a Magyar Fejlesztési Banknak, azzal a feltétellel, hogy az ingatlan átadására Mádl Ferenc hivatali ciklusa végén kerül sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik