Belföld

Gyurcsány és Orbán a jobb- és baloldal együttműködéséről

Az együttműködés kényszeréről beszélt Gyurcsány Ferenc kormányfő és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke külön-külön interjúban.

A szólás szabadsága című műsorban a miniszterelnök – a vele még pénteken készített interjúban – azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon a baloldali és a jobboldali pártok együttműködésre vannak kényszerítve, a versengés, a pártok rivalizálása ezt az együttműködést egészíti ki. Orbán Viktor tusnádfürdői beszédére utalva – miszerint a magyar baloldal, ha a történelemtől erre lehetőséget kapott, rárontott nemzetére – leszögezte: “ha az együttműködés a fő kötelem, az nem bír el ilyen súlyos szavakat… az nem bír el kiátkozást a nemzetből, a demokratikus keretek közül”.

A miniszterelnök szerint ma Magyarországon nemzeti pártok vannak abban az értelemben, hogy valamennyien a nemzet felemelkedését akarják. Úgy látja, hogy a Fidesz nemzetpolitikája “egyelemű és egypólusú”, csak a határon túli magyarsághoz fűződő viszonyon alapszik. Ezzel szemben az ő nemzetpolitikája arról szól, hogy miként lesz Magyarország a térség legerősebb gazdagsága, a növekvő gazdagságból miként lesz igazságosabb ország.

Orbán Viktor a vele élő adásban készített interjúban hangsúlyozta, hogy Magyarországon azért nem lehetett parlamenti keretek között megoldani a kettős állampolgárság kérdését, mert az kétharmados törvény, és “a parlament baloldalán ülők és a parlament jobboldalán ülők ebben nem tudtak egyetértésre jutni”.

“Akkor lehet ezt majd megoldani, amikor a jobb- és a baloldal ebben egyetért. Mi erre készen állunk most is, nyitottak vagyunk, szeretnénk megegyezni, várjuk, hogy a baloldalon az a fordulat bekövetkezzen, amely lehetővé teszi, hogy meg tudunk állapodni” – mondta. Elismerte, hogy tusnádfürdői beszédével támadási felületeket nyitott. “Aki akar, belemagyarázhat mindenfélét, igyekezni kell pontosabban fogalmazni” – mondta.

Orbán hangsúlyozta: beszédének üzenete az volt, “bízunk abban, hogy Magyarországon lesz teljes nemzeti összefogás, s a baloldal is készen áll erre, reményeim szerint. Ez volt a gondolat lényege.”

A Fidesz elnöke kitért arra, hogy bár Magyarországon mindenki szereti politikai, ideológiai kérdésnek tekinteni a kettős állampolgárságot, az összetartozást, de “ez gazdasági kérdés, az összetartozás meg a nagyobb gazdasági övezet a határon belüli magyaroknak érdeke”.

“Nemcsak eszmei kérdés, hanem hasznossági kérdés is, haszonelvű kérdés. Itt van az államhatárok mellett mintegy hárommillió olyan magyar, aki ugyanazt a nyelvet beszéli, mint mi. Ez a legnagyobb gazdasági erő, amivel rendelkezünk. Ez a térség, benne a mostani kicsi Magyarországgal, körülötte pedig az elcsatolt részekkel. Ez a térség mindig is egy gazdasági térség volt. Ez a gazdasági térség vagy együtt lesz újra sikeres, vagy együtt marad sikertelen. Azért egy óriási lehetőség az Európai Unió, mert az egész térség számára kínál lehetőséget és eltörli a határokat” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik