Belföld

Varga Tamás előzetesbe kerül

Budapestre hozták csütörtök este Varga Tamás, gazdasági bűncselekmények miatt Magyarországon elítélt, hat éve szökésben lévő vállalkozót. A Fővárosi Bíróság pénteken elrendelte Varga Tamás előzetes letartóztatását.

Wéber Edina, a Fővárosi Bíróság sajtófőnöke elmondta: a végzés indokolása szerint azért került sor az előzetes letartóztatásra, mert a vádlott több évig szökésben volt, kézre kerítéséhez nemzetközi, illetve európai elfogatóparancsot kellett kiadni, ezek alapján feltehető volt, hogy az eljárásban csak úgy biztosítható jelenléte, ha a legszigorúbb kényszerintézkedést alkalmazzák vele szemben.

Kiadatására a Fejér Megyei Bíróság, valamint a Fővárosi Bíróság által kibocsátott európai elfogató parancsok alapján került sor.A vállalkozót megérkezését követően a Ferihegyi repülőtéren őrizetbe vették, előzetes letartóztatásáról 72 órán belül dönt az illetékes bíróság.

A vállalkozót, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadóját, április elején fogták el Amszterdamban az akkori holland bejelentés szerint. Korábbi információk szerint Varga 1999-ben hagyta el Magyarországot, majd Prágában bukkantak rá, de 2002 végén onnan is eltűnt.

Varga Tamást korábban már több büntetőeljárásban vagyon elleni, gazdasági bűncselekmények miatt jogerősen többéves letöltendő szabadságvesztésre ítélték a bíróságok, egy a Fővárosi Bírósághoz benyújtott vádirat szerint pedig milliárdos nagyságrendű csalás is a vállalkozó terhére róható.

A Nemzeti Nyomozó Iroda az elfogás után kiadott közleményében azt írta, a vállalkozó ellen összesen négy elfogatóparancs volt érvényben: a Fejér Megyei Bíróság 2002-ben és 2003-ban adott ki körözést a vádlott távollétében kiszabott letöltendő szabadságvesztése miatt, a Fővárosi Bíróság 2002-ben adott ki nemzetközi elfogatóparancsot csalás elkövetése miatt, a Fejér Megyei Bíróság pedig szintén gazdasági bűncselekmény miatt bocsátott ki elfogatóparancsot a férfi ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik