Belföld

Magyarországon is épít az osztrák Hartl Haus készház-gyártó

Minőségi építkezés hetek alatt. Ausztria, Németország, Svájc és Olaszország után Magyarországra érkezett a több mint száz éve működő Hartl Haus minőségi készház-gyártó. A cég vezérképviseletét az Osztrák Készház Kft. látja el.

A Hart Haus története több mint 100 évvel ezelőtt Bécsben kezdődött. Egy szorgalmas asztalos Csehországból érkezvén megnyitotta kis műhelyét. Ő volt Wenzel Hartl. Szorgalma folyamatosan vitte előbbre, egyre nagyobb lett az üzeme, amely főként fakonstrukciós építészeti termékeket gyártott. 1910-ben készült el az első előre gyártott családi ház, amelyet Ferenc József császár egy vadászati kiállítás alkalmával maga is nagyon szépnek talált.
A Hartl-vadászház állami díjat kapott, és ma is megcsodálható a cég központjánál, Echsenbach-ban.
A ’60-as években az elsők között jelent meg a Hartl Haus az osztrák készház-piacon. 1979-ben megalakult az Osztrák Készház-szövetség, egy minőségegyesület, amelynek a Hartl Haus is alapító tagja volt. A svájci kimagasló eladási sikere a Talot AG-vel való intenzív együttműködéshez vezetett, majd 1985-ben a két cég egyesült Peter és Roland Suter vezetésével. Az ezt követő években a Hartl Haus olyan újításokat vezetett be, mint az Öko-fal, a Powertherm-fal, vagy a gipszrostlap felhasználása, amelyek 1990 és 1995 között rekord eladáshoz vezettek. A cég fejlesztései ma is útmutatóak a készházgyártásban.
2005 tavaszától Magyarországon is értékesít és állít Hartl Haus minőségi energiatakarékos házakat a cég. Mint azt a cég magyarországi ügyvezetője, Arany Gábor elmondta: egy minőségi készház nem olcsóbb, mint egy normál téglaépítkezés. Illetve olyan esetben lehet olcsóbb, ha nem minőségi anyagokkal dolgoznak, de ezt egy európai engedélyekkel rendelkező, közel ötvenezer darab házat értékesítő Hartl Haus nem teheti meg; minőségben nem lehet kompromisszum. És ez az ügyfél érdeke is, még ha az elején a pénztárcafüggő is.
A Hartl Haus készházak számtalan előnye mellett kiemelkedik, hogy már a gyárban összeszerelik a házat (benne nyílászárók, szigetelés, alapvakolat, elektromos áram védőcsöve stb.), melyeket „panelszerűen” szállítanak a helyszínre, ahol hetek alatt átadásra kerülhet. Másik fontos előnye, hogy energiatakarékos, jóval kevesebb a fűtésköltsége. Az pedig hab a tortán, hogy egy átlagos nagyságú háznál egy szobával többet „nyer” az építtető, mintha vastag (de energiatakarékosság szempontjából rosszabb mutatókkal rendelkező) téglából építkezne.
Az ausztriai gyárban elkészült (átlagos nagyságú) házat, falelemeket, illetve a tetőszerkezetet két kamionnal a helyszínre szállítjuk, ahol Ausztriában betanult, a gyár szigorú minősítésével engedélyezett négy kollégánk szereli össze – mondta Zsugonits Zsolt szerelésvezető, majd hozzátette: reggel hat és hét óra között kezdik a munkát kollegáim, dél körül állnak a falak, estére pedig a tetőszerkezet is a helyére kerül. Egy héten belül kívülről már szinte teljesen kész a ház, kezdődhet a belső munkálat. Másfél két hónap múlva pedig költözhet a boldog család.
Minden évszakban próbálunk az ügyfeleknek meglepetést szerezni – mondja Felde Gábor, értékesítési menedzser, majd folytatja: májusban az alapot ingyen elkészítettük, vezérképviseletünk mostani akciója pedig, amely szeptember 15-ig tart: mozgásérzékelős riasztót adunk ajándékba szereléssel együtt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik