Belföld

Maradna a vegyes választási rendszer

A négy parlamenti párt második egyeztetésén a felek a vegyes választási rendszer mellett érveltek. A kisebb parlament ötletét valamennyi fél elfogadja, az új választási rendszer azonban akár a bekerülési esélyeket is megváltoztathatja.

Csütörtökön második alkalommal ült össze a négy parlamenti párt, hogy a kisebb parlamentről tárgyaljanak. Fodor Gábor tájékoztatása szerint a megbeszélésen a felek abban állapodtak meg, hogy a vegyes választási rendszert – amelyben a pártlisták mellett egyéni kerületi jelöltekre is lehet szavazni – tartanák fenn a jelenlegi 386 fős parlament létszámának csökkentésekor.

Ez azért különösen fontos, mert a vegyes választási rendszer a lehető legnagyobb arányosságot hivatott megvalósítani, ami a – kettőnél több pártot magában foglaló – többpártrendszernek kedvez. Ez a szisztéma egyébként megfelel az SZDSZ és az MSZP elképzeléseinek is, a Fidesznek már kevésbé. A legnagyobb jobboldali párt ugyanis a kétpártrendszer mellett kardoskodik.

Az MDF ugyanakkor hangsúlyozta: fenntartja eredeti álláspontját, továbbra is egyfordulós, tisztán listás választási rendszert szeretne, és kétkamarás parlamentet – mondta Herényi Károly. Hozzátette: mivel a másik három párt álláspontja ettől eltér, hajlandóak tovább tárgyalni. Az MDF frakcióvezetője azzal indokolta javaslatukat, hogy olcsóbb lenne, ráadásul a kisebb parlament ügyének tárgyalása egybevethető a második kamara felállításának kérdésével.

A Fidesz a négypárti egyeztetés után kiemelte: a parlament kívánatos létszámára vonatkozó pontos számokat akkor lehet majd mondani, ha az egyéni választókerületek határait átrajzolják. Salamon László fideszes képviselő elmondta, meg kell nézni, hogy milyen listaarányok mellett biztosítható az a szempont, hogy ne más választási rendszer jöjjön létre. Elképzelhető az a Fidesz vezetői részéről megfogalmazott igény, hogy a parlament 200-250 fős legyen. “Kidolgozott, számszerű javaslatunk 98-ban 290 fős volt, de nyitottak vagyunk, sőt a célkitűzéseink, amit szeretnénk megvalósítani, az ennél kevesebb” – mondta Salamon László.

A megbeszélést egyébként még az SZDSZ kezdeményezte. A csütörtöki találkozón a liberálisokat Fodor Gábor és Gulyás József országgyűlési képviselő, az MSZP-t Wiener György képviselő, a Fideszt Salamon László képviselő, míg az MDF-et Herényi Károly frakcióvezető képviselte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik