Belföld

Kulcsár bízik a bíróságban

Nagyon remélem, hogy a bíróság mérlegeli majd, hogy mi történt valójában, és beazonosítja, hogy kik voltak az igazi haszonélvezői a törvénytelen tranzakcióknak – nyilatkozta Kulcsár Attila az MTI-nek pénteken.

Végeredményben nem az ügyfelek, hanem a bank károsodott anyagilag – mondta telefonos interjújában a távirati irodának a volt álbróker, aki közölte: nagyon reméli, hogy a bank mielőbb kifizeti a valós számlahiányokat. Kulcsár hozzátette: volt ügyfelei egy része nagyságrendekkel többet követel a banktól, mint amennyi a veszteségük; az ő esetükben a volt alkusz azt reméli, hogy a K &H sikeresen visszaperli azokat az összegeket, melyeket jogtalanul fizetett ki. “Ennek érdekében minden tőlem telhető adatot megadunk a banknak ” – nyilatkozta Kulcsár.


A sajtó válogat


Kulcsár Attila korábbi szokásához hűen kapcsolatrendszeréről és konkrét ügyekről az MTI-nek nem nyilatkozott. Ismét közölte: tőle és ügyvédjétől egy darab jegyzőkönyv sem jutott el a sajtóhoz; „nekünk áll a legkevésbé érdekünkben a büntetőeljárás szempontjából a kiszivárogtatás” – mondta.


A Magyar Nemzetben és a Heti Válaszban megjelent jegyzőkönyv-részleteket a volt álbróker azonban minősítette: “egyetértek jogi képviselőm korábbi nyilatkozataival, miszerint valószínűleg szelektálják őket”. Az MTI felvetésére, miszerint mindkét politikai térfélen tagadják, hogy bármilyen kapcsolatban álltak volna vele, és volt politikai kapcsolatai kihátrálnak mögüle, azt válaszolta: “igen, ez egyértelmű, egyébként pedig nem csodálkozom rajta, megvan rá az okuk”.


A Magyar Nemzet szerint Tóth András mindent tudott


Kulcsár Attila ügyészségi kihallgatása során készült jegyzőkönyvekből idéz május 6-ai, pénteki számában a Magyar Nemzet. A lap által citált dokumentumok arról tanúskodnak, hogy Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetbiztonságért felelős politikai államtitkára találkozóra hívta a volt álbrókert. A megbeszélésen Kulcsár részletesen beszámolt ügyleteiről és közölte, hogy mely szocialista politikusok érintettek a K&H Equities-nél elkövetett csalásokban. Kulcsár azt kérte az államtitkártól, hogy a bank és pártja érdekében segítsen elkerülni a botrányt; erre – beszámolója szerint – ígéretet is kapott.


Szerdai számában a lap azt közölte, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának keddi ülésén kiderült: a Nemzetbiztonsági Hivatal belső iratkezelési szabályok alapján megsemmisített 595, a brókerbotrány kipattanása után készült, Kulcsár Attila telefonbeszélgetéseit tartalmazó jegyzőkönyvet. Répássy Róbert fideszes képviselő szerint mindez azért történt, hogy az álbróker politikai kapcsolatrendszere titok maradjon. A lap szerint a megsemmisített jegyzőkönyvek tartalmazták többek között azt a párbeszédet, melyben „Gyurcsányit” és Gyurcsány Ferenc kormányfő Altus nevű cégét emlegette Kulcsár és Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. azóta szintén meggyanúsított volt vezérigazgatója. A Népszabadság tudósításában arról számol be, hogy Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója a bizottság tagjaival közölte: hivatal mindenben az előírások szerint járt el.


Újabb per is indul


A Népszabadság ugyanezen a napon arról is írt, hogy Ferenczi László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára személyiségi jogi pert indít Répássy Róbert ellen. A politikus ugyanis parlamenti felszólalásában – szintén Kulcsár ügyészségen tett vallomását idézve – azt mondta: az álbróker Ferenczi és Jegesy András (Lamperth Mónika belügyminiszter férje) segítségével, valamint a rendőrség bevonásával arra akarta „rávenni” Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének akkori elnökét, hogy ne piszkálja Kulcsár akkori, a Britton Kft.-t és a Pannonplastot érintő ügyeit.


A Heti Válasz szembesít


A Heti Válasz is idéz Kulcsár Attila vallomásából, majd szembesíti az abban szereplő MSZP-s politikusokat, illetve a párthoz közelinek tartott más személyeket az elhangzottakkal. A lap május 5-én megjelent számában Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, Puch László, az MSZP pénztárnoka, Erős János, Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója és Kodela László, a kancellária volt helyettes államtitkára reagál kisebb-nagyobb terjedelemben. Mindannyian cáfolják a Kulcsár által elmondottakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik