Belföld

Holokauszt-emlékművet avattak a pesti Duna-parton

Holokauszt-emlékművet avattak a pesti Duna-parton, a Roosevelt tér és a Kossuth tér közötti szakaszon szombaton este.

Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész alkotását Kiss Péter kancelláriaminiszter és Steiner Pál, az V. kerület polgármestere avatta fel. A Cipők a Duna-parton elnevezésű kompozíció a nyilasterror idején Dunába lőtt embereknek állít emléket. A szobrászművész hatvan pár korhű lábbelit formált meg vasból. A parti szegély terméskövére erősített cipők mögött negyven méter hosszúságú, hetven centiméter magas kőpad húzódik. Az emlékhely három pontján öntöttvas táblákon magyarul, angolul és héberül olvasható a felirat: “Az 1944-45-ben nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok emlékére állíttatott 2005. április 16-án”.

A holokauszt áldozataira emlékező fáklyás és gyertyás felvonulás, az Élet Menetének résztvevői előtt, akik a Dohány utcai zsinagógától érkeztek az avatás helyszínére, a miniszterelnök hangsúlyozta: ezek a kötelezettségek ösztöneinkben, zsigereinkben élnek, amelyekre meg is kell esküdni, amit meg is tett.

A Duna-parti megemlékezés után a szervezők élőlánc formálására kérték az Élet Menetében fáklyákkal és gyertyákkal részt vevő emlékezőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik