Belföld

Kicsivel a várt felett az infláció

Az elemzői várakozásokat valamivel meghaladta a fogyasztói árak éves emelkedésének üteme. Egy hónap alatt 0,7, míg éves szinten 3,5 százalékos volt az infláció.

Idén márciusban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0,7 százalék volt, 2004 márciusához viszonyítva pedig 3,5 százalékkal növekedtek az árak. Idén az első három hónapban átlagosan 3,6 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. 2005 márciusban az egy éves maginfláció 2,8 százalék volt.


Egy hónap alatt – 2005 februárjához viszonyítva – az élelmiszerek árai 0,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg, így az inflációnál jobban nőttek az idényáras élelmiszerek (8,5 százalék), valamint a gyümölcs és zöldséglevek (1,4 százalék) ára. Árcsökkenés következett be az étolaj és a péksütemények (2,5-2,5 százalék), a csokoládé, kakaó (2 százalék), valamint a liszt és a tojás (1,7-1,7 százalék), esetében.








Várakozások felett
Évtizedek óta nem látott inflációs adatokkal lepte meg a magyar lakosságot egy hónapja a KSH. A februári infláció 0,4, az éves árszínvonal emelkedés pedig mindössze 3,2 százalék volt. A számok mindenkit megleptek, ugyanis még az optimistának tartott – s 2005-re 3,6 százalékos árszínvonal emelkedést prognosztizáló – jegybanki inflációs jelentésnél is kedvezőbbek lettek. A jelenlegi árszínvonal emelkedés a prognózisok felső határán van. Ugyanis elemzők 3,2 és 3,5 százalék közötti éves inflációt vártak márciusra, a konszenzus 3,3 százalék volt. 

Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal csökkentek. A háztartási energia átlag feletti, 2,4 százalékos áremelkedésén belül az elektromos energia ára 6,9 százalékkal emelkedett. A ruházkodási cikkek körében szintén az átlagost meghaladó áremelkedés (1,3 százalék) volt megfigyelhető az ilyenkor szokásos szezonális változásnak megfelelően. A szeszes italok, dohányáruk, a tartós fogyasztási cikkek, és a szolgáltatások áremelkedése az átlagosnál alacsonyabb volt, az egyéb cikkek, üzemanyagok az átlagos árváltozással megegyező mértékben drágultak. A járműüzemanyag 2,4 százalékkal, a szolgáltatásokon belül a szerencsejáték 9,3 százalékkal emelkedett.


Azonban kedvező tendencia, hogy a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2004 márciusában. Egy százaléknál kisebb áremelkedés volt a ruházkodási termékeknél, míg valamivel több, mint 2 százalék volt az egyéb cikkek, üzemanyagok drágulása 12 hónap alatt. A szolgáltatások az átlagot meghaladó, 5,9 százalékos áremelkedésén belül a helyi tömegközlekedés 14, a szemétszállítás és a csatornadíj egyaránt 13 százalékkal drágult. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt. A dohányáruk 13, a palackos gáz pedig 12 százalékkal került többe, mint tavaly márciusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik