Belföld

Jelentősen javult a szálláshelyek forgalma

Januárban és februárban jelentős mértékben nőtt a kereskedelmi szálláshelyek külföldi vendégeinek forgalma, és szállásdíjbevétele az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint az elmúlt évi tendenciák annyiban változtak, hogy a növekedés az első két hónapban nem kizárólag Budapestre és a szállodákra kontcentrálódott.

A 2005. január–februárban a kereskedelmi szálláshelyekre 275 ezer külföldi vendég érkezett, akik 786 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A külföldivendég-forgalom nagymértékben fellendült, a vendégek száma 22, az éjszakák száma 17 százalékkal nőtt. Az Európai Unió országaiból érkezett a külföldi vendégek 70 százaléka, akik több mint fél millió éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken. Az öt legfontosabb küldő ország (Németország, Egyesült Királyság, Ausztria, Olaszország, Amerikai Egyesült Államok) mindegyikéből megélénkült a vendégforgalom. 

Az egyes szállástípusokba irányuló külföldi forgalmat eltérő tendenciák jellemezték a vizsgált időszakban. A szállodák forgalma összességében az átlagos kereskedelmi szálláshelyi értéket meghaladóan emelkedett, a fellendülés azonban nem érintette a kétcsillagos szállodákat. A gyógyszállodákban 18 százalékkal több külföldi vendég 9 százalékkal több éjszakát töltött el, mint 2004 azonos időszakában. A többi szállástípus közül a panziókat,
a turista- és ifjúsági szállókat erőteljes fellendülés, az üdülőházakat és kempingeket a vendégéjszakák száma alapján jelentős visszaesése jellemezte.

2005 január–februárjában a kereskedelmi szálláshelyek 331 ezer belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma megközelítette a 746 ezret. A vendégek száma 5, a vendégéjszakák száma 1 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A külföldi forgalomhoz hasonlóan a szállodai forgalom nagyobb mértékben emelkedett az átlagosnál, 9 százalékos volt a vendégek, illetve 4 százalékos a vendégéjszakák számának a növekedése. A többi szállástípusban – a panziók kivételével – a belföldi forgalom csökkent. A legkisebb mértékű csökkenésről az üdülőházak, a legnagyobb mértékűről a kempingek számoltak be. A tervezési–statisztikai régiókban – Észak- és Dél-Alföld kivételével – a belföldivendég-forgalom szerénymértékű növekedése figyelhető meg.

A szállodák átlagosan 32 százalékos szobakihasználtsággal működtek, ami 1 százalékponttal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. Január–februárban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 21 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 18 százalékkal volt több, mint 2004 azonos időszakában. Ezen belül a szállásdíjbevétel 17, a szálláshelyi vendéglátás 10, az egyéb szolgáltatások bevétele 30 százalékkal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztóiár-indexe január–februárban 7 százalékos növekedést jelez.

A vizsgált hónapokban közel 4,5 millió külföldi határátlépést jelentett a Határőrség. A magyar állampolgárok több mint 2,3 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 20 százalékkal haladta meg az előző évit. A Ferihegyi repülőtér külföldi forgalmában 41, magyar forgalmában 17 százalékos növekedés volt az előző év azonos időszakához képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik