Belföld

Az EU elnökhelyettest akar Wolfowitz mellé

A tagországok pénzügyminiszterei egy tekintélyes európai szakembert szeretnének a Világbank élére kerülő amerikai Wolfowitz helyettesének.

Az amerikai jelöltet a két évvel ezelőtti iraki katonai beavatkozás határozott támogatása miatt az öreg kontinensen nem mindenki tart a legalkalmasabb jelöltnek a magas nemzetközi posztra – értesült hétfői számában a Financial Times című brit pénzügyi-politikai szaklap.

Hétfőn Brüsszelben még mindig nem lehetett teljes biztonsággal tudni, hogy a jelölését követően hirtelen meghirdetett terveknek megfelelően találkozik-e Wolfowitz csütörtöki végleges kinevezése előtt az EU-tagországok pénzügy-, illetve fejlesztési minisztereivel. Korábbi közlések szerint mind Washingtonban, mind Brüsszelben szeretnék, ha egy ilyen találkozó létrejönne, és Wolfowitz közvetlenül tanújelét tudná adni a fejlett világ segítése, a szegénység elleni harc melletti elkötelezettségének, illetve tájékozódhatna a bankelnökkel szemben támasztott európai elvárásokról.

Az EU-tagországok pénzügyminiszterei a múlt heti uniós csúcsértekezlet margóján tartott brüsszeli megbeszélésükön már tárgyaltak George Bush amerikai elnök döntéséről, hogy az amerikai kormányzat leginkább keményvonalas politikusai közé tartozó Wolfowitzot jelöli a Világbank elnökévé. Az Európai Parlament több befolyásos képviselője és elismert gazdasági szakemberek egy csoportja kampányt indított e jelölés megakadályozására, ugyanakkor Németország, Olaszország és Nagy-Britannia immár nyilvánosan is támogatta Bush választását, tekintetbe véve azt a tényt is, hogy a Világbank elnöke hagyományosan amerikai szakember.

Wolfowitz már többször értésre adta, hogy hatékonyabbá kívánja tenni a nemzetközi pénzintézetet, intenzíven együttműködik majd a nem kormányszintű szervezetek képviselőivel a fejlesztésben és a szegénység visszaszorításában, továbbá létfontosságú kérdésnek tekinti a Világbank és az európai irányítás alatt álló Nemzetközi Valutaalap közötti kapcsolatokat. Friss interjúkban (Newsweek, The Washington Post) Wolfowitz elmondta, az európai kormánytagokkal folytatott találkozójának célja az lenne, hogy meghallgassa az uniós elvárásokat, jobban megértse az európai igényeket, illetve kicseréljék nézeteiket a nemzetközi pénzügyi szervezet működésével kapcsolatban.

A Financial Times kontinentális kiadásában hétfőn megjelent értesülések szerint Wolfowitz kész arról is tárgyalni, hogy az EU kapjon a korábbinál szélesebb képviseletet a bankban. Elsősorban Franciaország szeretné, ha – a Nemzetközi Valutaalap mintájára – a Világbank-elnöknek befolyásos európai helyettese lenne, ellensúlyként a Wolfowitzal szembeni aggodalmakra. Ezt ugyanakkor a lapnak nyilatkozó források szerint nem tűnik könnyűnek keresztülvinni a jelenlegi második legmagasabb Világbank-posztot – az ügyvezető igazgatóit – birtokló Kína ellenében, illetve a fejlődő országok szemében olyan benyomást keltve, hogy képviseletük hátrébb szorulhat.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.