Belföld

S&P: az elöregedő társadalom gyengíti a fejlett államokat

Az idősödő népesség eltartásának terhei akkora pénzügyi terhet jelentenek a fejlett ipari országokban, hogy azok néhány évtizeden belül a jelenlegi elsőrendű befektetői szintről a spekulatív sávba süllyedhetnek – derült ki a Standard and Poor's hétfőn kiadott átfogó elemzéséből.

A nemzetközi hitelminősítő 11 oldalas előrejelzése szerint a világ lakosságának átlagéletkora 2050-ben – az ezredfordulóhoz képest több mint tíz évvel emelkedve – 37 év lesz, de a világátlagon belül 14, zömmel európai országban az átlagos életkor meg fogja haladni az 50 évet.

A jelentés szerint a helyzet 2020-tól kezd kritikussá válni, amikor a 60-as évek európai “baby boom”-nemzedéke eléri a nyugdíjkort. Az Európai Unió 15 korábbi tagállamában a munkaképes korú lakosság létszáma 2005 és 2050 között egyharmadával fog zuhanni, miközben ugyanebben az országcsoportban az átlagéletkor a jelenlegi 42 évről 52 évre emelkedik. Ezen belül a 80 év felettiek aránya Németországban és Olaszországban 12, illetve 15 százalékra, a jelenlegi arány csaknem háromszorosára nő – áll a Standard and Poor’s jelentésében.

A hitelminősítő számításai szerint, amelyek a költségek emelkedésének jelenlegi ütemét vetítik ki a következő évtizedekre, és azt feltételezik, hogy a nyugdíjfinanszírozási rendszerekben nem lesz érdemi változás, 2050-re az Egyesült Államok teljes kormányadóssága a jelenlegi 65 százalékos GDP-arányos szintről 239 százalékra nő, Franciaországé 66 százalékról 235 százalékra, Németországé 68 százalékról 221 százalékra, Nagy-Britanniáé 42 százalékról 160 százalékra duzzad.

Ha ez a forgatókönyv valósul meg, mind a négy vezető ipari hatalom jelenlegi “AAA” szintű, vagyis legmagasabb besorolású szuverén adóskockázati osztályzata 2035 előtt a “BBB” sáv alatti spekulatív kategóriába süllyed.

A jelentéshez mellékelt grafikon szerint Franciaország hosszú távú hitelminősítői besorolása már 2020-2025 között, az Egyesült Államoké és Németországé 2025-2030 között, Nagy-Britanniáé 2035 körül romolhat a “BBB mínusz” szint, vagyis a megszorításokkal még éppen befektetői ajánlásúnak tekintett “BBB” kategória alsó széle alá, de a folyamat – Franciaország “AA plusz”-ra történő leminősítésével – már nem sokkal 2010 után elkezdődhet.

A “BBB mínusz” alatti spekulatív sávban jelenleg olyan országok adóskockázati besorolását tartja nyilván a Standard and Poor’s, mint például Ukrajna (B plusz), vagy Románia (BB plusz).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.