Belföld

Egyre csökken Gyurcsány népszerűsége

A Medián és a Gallup felmérése szerint is csökkent a miniszterelnök népszerűsége az utóbbi hónapban, a pártok versenyében azonban eltérő trendeket mutat a két cég.

A Magyar Hírlap által közölt Medián-felmérés szerint márciusban továbbra is több mint kétszer annyian mondják azt, hogy az országban “általában véve rossz irányba mennek a dolgok”, mint ahányan jó irányt érzékelnek.

Az általános pesszimizmus a jelek szerint mostanra kikezdte az MSZP szimpatizánsainak elkötelezettségét. A teljes népességben 3 százalékkal csökkent a vezető kormánypárt támogatottsága, így most épp annyian szavaznának a pártra, mint a miniszterelnök-csere előtt.

A szavazatvesztés magával hozta a biztos szavazótábor zsugorodását is. A biztos szavazók körében a Fidesz 54, az MSZP 35, az SZDSZ 6, az MDF 2 százalékon áll, vagyis a nagyobbik ellenzéki párt közel 20 százalékkal jobban áll a vezető kormánypártnál.

Február után szinte valamennyi vezető politikus népszerűsége növekedett, Gyurcsány Ferenc megítélése azonban tovább romlott, olyannyira, hogy miniszterelnökké választása óta most mondták a legkevesebben, hogy “szívesen látnák fontos politikai szerepben”.

Négy százalékkal csökkent azoknak az aránya is, akik Orbán Viktorral szemben Gyurcsányt látják alkalmasabbnak a kormányfői posztra.

A Gallup álatal végzett márciusi kutatás szerint, amelyet a Magyar Nemzet közölt, a teljes népesség 30 százaléka a Fideszre, 24 százaléka az MSZP-re szavazna. Az MSZP támogatottsága változatlan maradt, a Fideszé viszont 2 százalékpontnyit csökkent február óta.

Az SZDSZ-nek és az MDF-nek 2 százalékos a tábora, a Centrum pártra, a MIÉP-re és a Munkáspártra a választópolgárok 1 százaléka szavazna. Az elmúlt hónap során 4 százalékkal nőtt azok aránya, akik bevallásuk szerint bizonytalanok, vagy nem szavaznának.

A valamilyen pártot választók és a biztos szavazó pártválasztók körében a múlt havihoz képest a Fidesz támogatottsági aránya (50 százalék) gyakorlatilag változatlan. Az MSZP támogatottsági aránya (41 százalék) mindkét csoportban a statisztikai szignifikancia hibahatáron belül nőtt. Az SZDSZ mindkét kategóriában 3 százalékot ért el, az MDF szintén.

A miniszterelnök tevékenységének megítélése március elejére a Gallupnál is tovább romlott; 3 százalékkal nőtt azok aránya, akik elégedetlenek a tevékenységével (47 százalék), és csak minden harmadik megkérdezett ítéli meg a munkáját pozitívan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik