Belföld

Vizsgálóbizottságot akar Font Sándor a Zwack ügyében

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Font Sándor, a Nemzeti Fórum országgyűlési csoportjának tagja a Zwack Unicum Rt. termékeinek vámtarifa-besorolásával kapcsolatban. A PM szerint a képviselőnek inkább hiteles forrásokra kellene támaszkodnia.

Font Sándor szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: 2001 őszén indult vizsgálat a Zwack Unicum Rt. vermut termékcsaládjával kapcsolatban, mivel nem a helyes vámtarifaszám alá sorolták be a cég ezen termékeit. Font szerint mintegy 3-4 milliárd forintos bevétel kiesést jelentett volna a cégnek, ha a vám- és pénzügyőrség vegyvizsgáló intézetének e vizsgálatról készült jelentése hivatalosan napvilágot lát. Egy későbbi pénzügyminisztériumi egyeztetésen azonban a tárca szakmai felső vezetése a vállalat külső szakértőjével értett egyet, aki vitatta a jelentést. 

A képviselő felidézte, 2003 őszén törvénymódosítás született, amiben jogkövetkezmény nélkül mentesítették az adóbefizetés alól mindazon cégeket, amelyeknek a vegyvizsgálati intézettel kapcsolatban vámtarifaszám-besorolási problémájuk volt. Nem tudni, hány ilyen céget érinthetett ez – mondta Font Sándor. Azonban olyan becsléseket ismertetett, amelyek szerint a büntetési tétellel együtt a törvénymódosítás mintegy 50 milliárd forint adókiesést jelentett.


Vizsgálóbizottságot akar Font Sándor a Zwack ügyében 1

Font Sándor; Foto: MTI


Font Sándor hangsúlyozta azt is, hogy Zwack Péter többször volt képviselője az SZDSZ-nek, tehát kormányközeli cégről van szó. A vegyvizsgáló intézet jelentése – folytatta a képviselő – hivatalosan csak tavaly nyáron került elő. Ekkor a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának korábbi vezetője, Arnold Mihály értesítette Draskovics Tibor pénzügyminisztert arról, hogy valószínűleg hivatali visszaélés történt, és haladéktalan eljárást kért. Ez azonban nem történt meg.

Font Sándor azt mondta, a vizsgálóbizottság felállításával választ várnak az ügy hátterében felmerült kérdésekre, valamint arra, hogyan tűnhetett el egy ilyen okirat, majd pedig a pénzügyminiszter és az akkori államtitkár, Veres János miért nem tett semmit az ügyben.

PM: Font Sándor nem kért információt

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője elmondta: a tárca már mintegy két héttel ezelőtt felajánlotta Font Sándornak, győződjön meg arról, semmilyen törvénytelenség nem történt Zwack-ügyben, hogy hiteles forrásból tájékozódhasson arról, ki milyen döntést hozott, és a döntéseknek mi volt az indoka.


Katona Tamás, a tárca politikai államtitkára levelet is írt Font Sándornak, amiben felajánlotta, hogy e kérdésben a képviselő rendelékezésére áll. Mint mondta, az államtitkár a levelet március 4-én küldte el. Néhány nappal korábban, február végén Font Sándor közleményben tudatta az MTI-vel, hogy bűnpártolás miatt feljelentéssel kíván élni Draskovics Tibor ellen. Ezt azonban – mint most szerdán elmondta – végül nem tette meg.

Pichler Ferenc elmondta: Katona Tamás levelére semmiféle válasz nem érkezett, és mindezidáig Font Sándor nem is kereste a minisztériumot, nem élt a felkínált lehetőséggel.

A szóvivő megjegyezte: az ügyben 2003-ban a vizsgálatot indító vámhivatal azzal zárta le az ügyet, hogy jogszabálysértést nem tárt fel, az erről szóló jegyzőkönyv dátuma 2003. április 10. volt. Hozzátette: Arnold Mihály, a VPOP akkori országos parancsnoka még ezt megelőzően utasította a vegyvizsgáló intézetet, hogy készítsen összefoglaló jelentést. Ez a jelentés nem tűnt el, hanem elkészült, és az akkori parancsnok 2003. március 21-én át is vette – mondta Pichler Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik