Belföld

A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKVÁLASZTÁS

A Szonda Ipsos 2005. március 5-én telefonos megkérdezésen alapuló közvélemény-kutatást végzett a felnőtt magyar lakosság körében az ideális köztársasági elnökről és arról, hogy a felmerült köztársaságielnök-jelöltek mennyire felelnek meg a lakossági kívánalmaknak.

A felmérés időpontja: 2005. március 2. koraesti órák
A megkérdezettek száma: 500.
A felmérés módszere: telefonos megkérdezés.
A megkérdezettek Magyarország 18 év feletti lakosságát reprezentálják.
A megkérdezettek döntő többsége szociálisan érzékeny köztársasági elnököt szeretne: 77%-uk szerint az lenne jobb, ha a köztársasági elnök az esélyegyenlőséget, a szolidaritást tartaná fontosabbnak.

A modernitás-tradíció választóvonal egyrészt kevesebb válaszadó számára releváns, mint a versengés-szolidaritás kettősség alkotta dimenzió, másrészt lényegesen jobban megosztja a lakosságot. A megkérdezettek 37%-a szerint a köztársasági elnök személyének a modern, liberális értékeket kell képviselnie, míg 31%-uk szerint a hagyományokat, tradíciókat.


Az összesített értékelések alapján a legfontosabbnak azt tartják a megkérdezettek, hogy a köztársasági elnök jó kommunikációs képességekkel rendelkezzen (96 pont). Kicsivel lemaradva három olyan tulajdonság következik, amelyeket ugyanannyira tartanak fontosnak a megkérdezettek (88–89 pont). Ezek közé tartozik a nemzeti egység megtestesítése, a törvények, jogszabályok magas szintű ismerete, valamint az európai ügyekben való jártasság.

Lévai Katalin értékelésére a megkérdezett 82%-a vállalkozott. Nála csak Szili Katalin ismertsége nagyobb, akiről több, mint kilenctizednyien tudtak véleményt mondani.
A válaszadók 42%-os arányban Szili Katalint tartják alkalmasnak köztársasági elnöknek. Elutasítóinak aránya lényegesen alacsonyabb, 24%.

A második legnagyobb lakossági támogatottságért Lévai Katalin és Sólyom László verseng, mindkettőjüket a megkérdezettek 32%-a tartja alkalmasnak a poszt betöltésére. Igaz, Lévai Katalin jobban megosztja a válaszadókat: hiszen 22%-nyian alkalmatlannak tartják a posztra, míg Sólyom László esetében csak 7% a személyét elutasítók aránya.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik