Belföld

Több száz al-Kaida-tag Nagy-Britanniában

Több száz al-Kaida-terrorista vár bevetésre Nagy-Britanniában - írta vasárnap megjelent cikkében a Scotland Yard most leköszönt volt főparancsnoka, aki példátlanul éles bírálattal illette a terroristagyanús őrizetesek szabadon engedését követelő "emberi jogi lobbit", beleértve a Lordok Házát is.

Sir John Stevens, aki januári távozása előtt öt évig volt a londoni rendőrség első embere, és e minőségében a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt, a News of the Worldnek – a legnagyobb vasárnapi brit lapnak – írt cikkében kijelentette: legalább száz, Oszama bin Laden al-Kaida-vezér által kiképzett terrorista “sétál a brit utcákon … de valós számuk jó eséllyel közelebb jár a kétszázhoz”. Sir John Stevens szerint a terroristák mindegyike készen áll arra, hogy pusztító terrortámadásokat mérjen Nagy-Britanniára, ha erre módja nyílik. A vezető brit rendőrtiszt szerint éppen ezért életfontosságú a kormány által beterjesztett, drákói terrorizmus-megelőző törvénytervezet minél gyorsabb elfogadása.

Sir John a vasárnapi brit lapban megjelent cikkében azt írja: nem lepné meg, ha egy nap azt hallaná a rádióban, hogy a terroristáknak végül mégis sikerült elkövetniük valamely támadást brit célpontok ellen.

El kell fogadni a szigorú terrorellenes törvényt

A vezető brit rendőrtiszt szerint éppen ezért életfontosságú a kormány által beterjesztett, drákói terrorizmus-megelőző törvénytervezet minél gyorsabb elfogadása. Az erősen vitatott tervezet alapján gyorsított eljárással lehetne például lehallgatni, házi őrizet alá helyezni, vagy elektronikus mozgáskövetővel figyelni a gyanúsnak tartott személyeket. Stevens szerint akik ezt ellenzik, azok “egyszerűen nem értették meg a terrornak azt a borzalmát, amellyel szembe kell néznünk”.

Sir John súlyosan bírálta a Lordok Házát, a legfőbb brit fellebbviteli fórumot, amiért az tavaly decemberben elrendelte az al-Kaida terrorhálózat azon szellemi vezetőinek elengedését, akiket évek óta a legkeményebb brit börtönben, a Belmarshban őriznek. Sir John cikkében azt írta: az általa látott bizonyítékok alapján “őrültség” lenne ezeket az embereket szabadlábra helyezni. Hozzátette: a többség biztonsága érdekében néha szemet kell hunyni “nagy kockázatot jelentő egyének” emberi jogainak megsértése felett, “mondjon bármit is az emberi jogi lobbi”.

A Scotland Yard volt főparancsnoka szerint szeptember 11-e után három évvel is “sokkolják” őt az al-Kaida jelentette fenyegetés új elemei, és az íróasztalán csak az utóbbi néhány hónapban megfordult jelentések láttán égnek állt a haja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik