Belföld

6,5 milliárdos beruházással 700 munkahelyet teremt az IBM

Magasan kvalifikált, több nyelven beszélő munkaerő felvételével bővíti az IBM szolgáltatási üzletágát.

Hivatalos sajtótájékoztatón is megerősítették a FigyelőNet keddi értesüléseit, mely szerint az IBM többszáz új munkahelyet teremt magyarországon. A pontos adatok bejelentésére azonban csak most került sor: 700 új munkahelyet hoznak létre egy 6,5 milliárdos beruházás keretében. A hírt Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter közölte csütörtökön Budapesten az IBM és a GKM közös sajtótájékoztatóján.

Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója elmondta: azért választották Magyarországot a beruházás megvalósításának színhelyéül, mert itt ígéretes a piac, megfelelőek az üzleti körülmények, s magasan képzett munkaerő is rendelkezésre áll.

A szolgáltatási üzletág bővül

Az új alkalmazottak 75 százaléka magasan kvalifikált munkaerő, elsősorban főiskolai vagy egyetemi diplomával és kiemelkedő nyelvtudással rendelkező pályakezdő lesz. A munkatársak magas szintű pénzügyi, beszerzési, emberi erőforrás és call center szolgáltatásokat nyújtanak az IBM ügyfeleinek.

Ezzel lehetővé teszik, hogy a megrendelők azokra az üzleti folyamatokra összpontosítsanak, melyekkel a legnagyobb hozzáadott értéket állíthatják elő, míg más, nem a profiljukba illő tevékenységet az IBM szolgáltatási üzletágára bízhatnak.

Az IBM képzést és világszínvonalú munkakörnyezetet biztosít azt újonnan felvetteknek.

Paál Péter hangsúlyozta, hogy a munkahelyeket gyorsan akarják létrehozni, s öt évig mindenképpen fenn akarják tartani.

Kérdésekre válaszolva a miniszter egyelőre nem közölte, mekkora állami hozzájárulást nyújtottak az IBM-nek, de igéretet tett arra, hogy hatvan napon belül közzéteszik a támogatás pontos összegét.

Munkahelyteremtés zajlik

Kóka János a sajtótázékoztatón azt is hangsúlyozta, hogy jelenleg 200 milliárd forint értékű beruházás van Magyarországon folyamatban, aminek során 7.000 új munkahely jön létre.

Többek között a német szoftveróriás, az SAP is részt vállala a magyar gazdaság fellendítésében. Múlt héten jeletették be, hogy ez év májusában Budapesten nyitja meg új kutatási központját. Az új laboratóriumban 50 szoftverfejlesztőt fognak foglalkoztatni. Feladatuk logisztikai szoftverek (Supply Chain Management) fejlesztése lesz.

A budapesti szoftverlabor a kilencedik lesz az SAP kutatási és fejlesztési részlegeinek sorában, amelyek Walldorfban, Palo Altoban, Tokióban, Banalore-ban, Sophia Antipolisban, Szófiában, Montrealban, Tel Avivban és Sanghajban működnek. 2004-ben az SAP egymilliárd eurónál többet költött kutatás-fejlesztésre.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik