Belföld

A PM szerint indokolt a tőzsdei boom

A Budapesti Értéktőzsde múlt év végi és ez év elejei kiemelkedő teljesítménye tükrözi, hogy a magyar gazdaság egészségesen fejlődik, a folyamatok jó irányba haladnak - fogalmazott közleményében a pénzügyi tárca. Piaci elemzők egy tábora ezzel szemben egy ideje már attól tart, hogy lufit fújnak a befektetők.

A Pénzügyminisztérium álláspontja szerint a tőzsdei árfolyamemelkedés annak az eredménye, hogy sikerült a korábbi fenntarthatatlan gazdasági fejlődést megváltoztatni, alapvető fordulatot végrehajtani. A fordulat 2003. közepén, végén következett be, azóta a gyors növekedés elsősorban a dinamikusan bővülő export és a hazai, valamint a külföldi befektetők erőteljes beruházásainak a következménye.


Mindezt azzal kapcsolatban állapítja meg a Pénzügyminisztérium, hogy a nagyobbik ellenzéki párt két parlamenti képviselője kedden felkereste a tárcát, hogy kifejezze véleményét: jobb lett volna most és nem korábban értékesíteni egyes Mol-papírokat, amikor ilyen kedvezően teljesít a magyar tőzsde.

A magyar tőzsde teljesítménye szorosan összefügg a jelenlegi kormány által folytatott vállalkozásbarát gazdaságpolitikával, és a kialakult privatizációs gyakorlattal. Nem véletlen, hogy a Mol árfolyama a budapesti tőzsdén az előző kormány idején végig nyomott volt. A helyzet kedvező változásához hozzájárult a Mol tőzsdei privatizációja is, az, hogy az olajipari vállalat állami tulajdonban lévő papírjai értékesítésével jelentős összegű külföldi tőkét sikerült bevonni, ez a tőkebevonás láthatóan még inkább növelte a magyar olajipari vállalat értékét és így az abban még mindig meglévő állami tulajdon tőzsdei árfolyamát. (2004 elején az állam csak a tulajdonában lévő Mol-csomag felét értékesítette.)

Így valójában az állam, a magyar gazdaság nem vesztett, hanem meglehetősen sokat nyert az akkori privatizáción – hangsúlyozza a PM. A nyereség a még állami tulajdonban lévő Mol-papírokon realizálható, de a gazdaság egészében is jelentkezik – tette hozzá a tárca.

Az értékpapírpiaci elemzők egy része ugyanakkor egyre veszélyesebbnek ítéli a tőzsdei folyamatokat és attól tart, hogy buborék van kialakulóban, amely előbb-utóbb kipukkanhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik