Belföld

Külföldi befektetők erősítették a forintot

Kedden 16 óra után külföldi befektetők jelentős forint vásárlást generáltak, amelynek következtében az euró először a 242,25 forintos, majd a 242 forintos, és végül a 241,85 forintos küszöbértéket lépte át.

A forint legerősebb pontján 14,35 százalékon állt a sáv erős oldalán, ami már csak 65 bázispontra volt a sáv szélétől.

A hivatalos kereskedés végének számító 16 órai 242,40/60 forintos euró jegyzés ennél másfél forinttal volt magasabb, a hétfői 243,40/50 forintos jegyzés pedig 2,70 forinttal volt erősebb.

A kereskedők jelentős forgalomról számoltak be a 16 óra utáni kereskedésben is, melyben londoni, belga, svájci és tengerentúli bankok is forintvásárlóként jelentkeztek. A 242 forintos euró kurzusnál sok opciós üzlet is életbe lépett – mondják üzletkötők.

Az időzítésről annyit mondtak el a piacon, hogy a jegybank 16 óráig köteles a piac rendelkezésére állni, ezt követően könnyebb az árfolyamokat kis összegekkel is kibillenteni. Nem kizárt egy spekulatív támadás a 240,01 forinton lévő sávszél elérésére, a piacon azonban úgy vélik, hogy az éjszaka folyamán erre nem fog sor kerülni. 

Kamatcsökkentés reakció nélkül

A bankközi piacok szinte reakció nélkül vették tudomásul a 75 bázispontos jegybanki kamatcsökkentést, a forint ahelyett, hogy gyengült volna, egész nap erősödött, mivel a dollár gyengülése következtében a feltörekvő piacok ismét keresett befektetői célponttá váltak – mondják a kereskedők. A régió valutái mellett például a dél-afrikai rand és a török líra is erősödött, a magyarországi piacon pedig 242,40 és 243,00 forint között jegyezték az eurót. A kereskedésben londoni bankházak is aktívan vettek részt a forint vásárlói oldalon.


A hétfői amerikai szünnap után a dollár jelentősen gyengülni kezdett Ázsiában, majd a szétterjedő hatás miatt Budapesten egész nap 184 forintnál gyengébb volt. A délutáni 183,75/91 forintos dollár jegyzés csaknem három forintos gyengülés a hétfői 186,56/81 forintos árfolyammal szemben.


A bankközi forintpiacon csupán néhány bázisponttal csökkentek a hosszabb lejáratok kamatai. A 6 hónapos kamat 7,60/80 százalékon, az egy éves kamat pedig 7,50/60 százalékon állt záráskor a keddtől érvényes 8,25 százalékos jegybanki alapkamathoz képest. A rövid lejáratokon az adófizetési határidő elvitte a likviditást, ezért az overnight kamat 9 százalékos magas szinten maradt, a tomnext pedig a 9 százalékot is meghaladta.


Az egy hetes és egy hónapos kamatok is magasan maradtak a tartalékolási periódus közelgő vége miatt. Szerdától enyhülhet a likviditáshiány, mivel a lejáró 220,1 milliárd forintos kéthetes betétnél kevesebbet, mindössze 128,95 milliárd forintot kötöttek le a bankok az MNB-ben két hétre.


Az állampapírpiacon délelőtt élénk kétoldali kereskedés folyt, a hozamszintek viszont csupán 2-3 bázisponttal csökkentek. A három hónapos diszkont kincstárjegy aukcióján a csaknem négyszeres jegyzés ellenére 3 bázisponttal 7,80 százalékra emelkedett a hozamszint.


A kereskedők véleménye szerint a jegybanki kamat mostani csökkentését már teljes egészében maga mögött hagyta a piac, most már a Monetáris Tanács március 29-iki következő kamatdöntő ülésének határozatát találgatják, és várják a grémium új tagjainak kinevezése körüli hercehurca lezárását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik