Belföld

Jelentések után – elszáll a BUX?

A pesti tőzsde hét legnagyobb cége közül öt jelentése meghaladta az elemzői várakozásokat, ami még tovább lökheti az amúgy is magaslati levegőben tartózkodó tőzsdeindexet. Az utórengéseket azért érdemes kivárni.

Hétfőn hajnalra az összes vállalat közzétette a gyorsjelentését, amivel lezárult a negyedik negyedéves beszámolási szezon. A vállalatok összességében a vártnál jobb eredményekről számoltak be. A hét legnagyobb tőzsdei cég közül öt – a Mol, a Matáv, az OTP, a Richter és az Egis – eredménye meghaladta a konszenzust, egy elmaradt attól (FHB), míg a BorsodChem (BC) megfelelt a várakozásoknak. (Olvassa el az Önt érdeklő gyorsjelentéseket itt!) 

Ebből elméletileg az következne, hogy a BUX további emelkedésére lehet számítani. De azt azért érdemes figyelembe venni, hogy az év eleje óta már tekintélyes 11,1 százalékot emelkedett az index, ez pedig óvatosságra int.







Fellegekben az OTP
A szezon utolsó napján tette közzé negyedéves számait az OTP. 104 milliárd forintot meghaladó adózott nyeresége és 68 százalékos profitnövekedése, ha nem is robbant bombaként, de meghaladta az elemzői várakozásokat. Csányi Sándor, elnök-vezérigazgató a szolgáltatások bővülése és a hatékony működés volt a nyereség motorja, de a számok azt mutatják, hogy igen jól szerepeltek a bankcsoport leányvállalatai (különösen az OTP Jelzálogbank, a Mercantil Car és a bolgár DSK). Ami az idei terveket illeti, Spéder Zoltán, vezérigazgató-helyettes kiemelte: az kamatcsökkentési várakozások és a verseny erősödése miatt az OTP kamatmarzsa 2005-ben 40 bázisponttal szűkülhet, ezt azonban konszolidált szinten kompenzálja majd a jutalékbevételek növekedése és az egyéb nem kamatjellegű bevételek. Összességében Spéder 18-20 százalékos bevétel-, 16-17 százalékos költség- és 25 százalékos céltartalékbővülésre számít, melyek nyomán az eredmény 15 százalékos mértékben bővülhet.

Meglepő mozgások

A múlt heti gyorsjelentések kapcsán is megfigyelhető volt, hogy hiába számolt be nagyon jó eredményről a Mol, az árfolyam mégis esett, hiszen a befektetők megelőlegezték a bizalmat, majd realizálták a profitot. Ennek volt köszönhető, hogy a BUX nem tudott megragadni a 16 500 pontos szinten, de még így is 2,2 százalékos növekedést könyvelhetett el a héten. Ez részben a hét nyertesének, az Egisnek köszönhető, amely a vártnál jobb eredményének köszönhetően 9,6 százalékot emelkedett. Érdekes, hogy az Egis az azt megelőző héten is 9 százalékos emelkedést volt képes felmutatni, miután a Schroders Salamon Smith Barney elemzője Robert Bonte-Friedheim 15 500 forintos célárfolyamot határozott meg a gyógyszerpapírra. Talán ő sem gondolta, hogy ilyen gyorsan realizálódik az előrejelzése.

A gyorsjelentési szezonban viszonylag sok szó esik a nagy papírokról, de a kicsik háza táján is akadt sok érdekesség. A legnagyobb pozitív meglepetést a Graphisoft szállította. Az épülettervező szoftver egyik éllovasa a vártnál 95 százalékkal jobb eredményről számolt be. A Graphinak minden összejött, hiszen jelentős, 7 százalékos mértékben bővültek az eladások az új szoftververziónak köszönhetően, csökkentek a költségek, pozitív eredménnyel zárultak a fedezeti ügyletek és még egyszeri nyereségek is keletkeztek.

A negatív meglepetés kategóriájában egyértelműen a NABI-t hozhatjuk ki nyertesnek. A buszgyártó egyetlen negyedév alatt 45 millió dolláros veszteséget számolt el, ami a saját tőkéjének közel 85 százaléka. Ha nem számviteli hókusz-pókusz lenne a háttérben, akkor még akár azt is mondhatnánk, hogy a vállalat az utolsó negyedévéhez érkezett, de azért a negyedév eredménye nem tükrözi a valós teljesítményt. A veszteség sokkal inkább a hatalmas céltartalékoknak és a leírásoknak köszönhető. És ami még érdekes, a cég leállította a hatalmas ígéretnek indult CompoBus projektet.







Amerikai morzsák
A nemzetközi porondon mindeközben enyhe emelkedésnek lehettünk szemtanúi. Jól szerepeltek a félvezetőgyártók és a HP, amely árfolyama megugrott azt követően, hogy a vállalat igazgatótanácsa letaszította trónjáról a világ leghatalmasabb első számú női vezetőjét. Carly Fiorina, a Hewlett-Packard és a Compaq közötti megafúzió szülőanyja nem volt képes beváltani az összeolvadáshoz kapcsolódó reményeket, és a világsajtóban megindult a találgatás, hogy az ötlet is eleve rossz volt-e, vagy csak a kivitelezés nem sikerült valami fényesre.

Utórengések – kötvénypiaci izgalommal

A gyorsjelentési utószezon azonban legalább annyi árfolyammozgást hozhat, mint az eredmények. Az elemzők ugyanis az elkövetkező hetekben folyamatosan fogják frissíteni a várakozásaikat, ami akár új irányt is szabhat a piac számára. A jelenlegi 16 ezer pont feletti BUX ugyanis már eléggé magaslati levegő és kevés a tényleg olcsónak nevezhető részvény. Az elemzők így a kedvező gyorsjelentések ellenére is könnyen leminősítések sorával lephetik meg a befektetőket.

A kötvénypiacon is a közeljövőt fürkészik, ugyanis jövő hét hétfőn, február 21-én lesz a monetáris tanács első olyan ülése, ahol már a négy új tag szavazhat. A piac szemében ez alkalmat ad arra, hogy képet kaphassunk a valós erőviszonyokról. Járai Zsigmond jegybankelnök a legutóbbi kamatdöntés után arra célzott, hogy a jövőben csak 25 bázispontos kamatcsökkentésre lehet számítani, míg a piac 50 bázispontot árazott be. Ha valóban vita alakul ki, hogy 25 vagy 50, akkor akár az év egészére vonatkozóan is képet kaphatunk arról, hogy az MNB óvatosabb vagy bátrabb kamatpolitikát kíván-e folytatni.

A kamatcsökkentési várakozások egyébként az OTP hétfő reggeli sajtótájékoztatóján is terítékre kerültek. Spéder Zoltán, a bank vezérigazgatója elmondta: erőltetett kamatcsökkentési trendre nem lehet számítani, de az év egészében 150 bázisponttal alacsonyabb szintre kerülhetnek a kamatok. Év végére 8 százalékos jegybanki kamatszintre számít az OTP, és ennek nyomán a forint Spéder szerint enyhén gyengülni fog a 250 forintos szint fölé.



Jelentések után – elszáll a BUX? 17

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik